Annons

Förra Lakerslånet bara ett av Skelleftås unga backlöften

Skellefteå AIK, SM-finalist förra säsongen och nu serieledare efter att ha krossat Växjö Lakers, har förstås många kvalitéer.
En av dem är den unikt starka backsidan. Man kan verkligen undra hur västerbottningarna kan plocka fram det ena backlöftet efter det andra.
Sport • Publicerad 7 december 2011

– Jag vet inte faktiskt, det är svårt att sätta ord på det. Men det är väl hårt jobb, bra tränare och ett bra hockeygymnasium som ligger bakom mycket, sa Niclas Burström efter gårdagens match i Vida Arena.

Nisse, som kompisarna kallar honom, är född 1991. Johan Alm, som också fanns på isen mot Lakers, är 92:a.

Annons

Lägg därtill backtrion som inte kunde spela i går, 92-orna Petter Granberg och Rasmus Edström samt 91:an Fredrik Styrman, och ni förstår att det fullkomligt vimlar av backtalanger i Skellefteå.

Och då har ändå 90:an David Rundblad, 91:an Tim Erixon i och 92:an Adam Larsson nyligen försvunnit från Skellefteås backbesättning för att spela i NHL.

– Vi sporrar väl varandra, säger den 1.79 korte och 70 kilo lätte Niclas Burström i ett försök att förklara backundret i Skellefteå.

Nisse hyllar också tränare som Stefan Klockare, Janne Erixon och Hans Wallsson.

– De betyder mycket för utvecklingen, men det finns ännu fler duktiga tränare i Skellefteå.

Skellefteå som lag var en fröjd att se i går. Däremot hade inte Niclas Burström individuellt någon av sina bättre kvällar. Han var faktiskt inne på alla tre Lakersmålen.

– Min insats var ingen höjdare, men som lag gjorde vi en riktigt bra bortamatch. Även om vi slappnade av vid 5–1.

I statistiken står det att Niclas Burström är inne på sin fjärde elitseriesäsong i Skellefteå. Men de två första innehöll mest bänknötande i sammanlagt tolv matcher.

Säsongen 2009/10 lånades Burström ut till Växjö Lakers där han spelade tolv matcher i allsvenskan och tio i kvalserien.

– Det var en rolig tid i Växjö och den betydde jättemycket för mig. Det var egentligen första gången som jag spelade seniorhockey på riktigt och jag utvecklades mycket, sa skridskoskicklige Niclas Burström som höll elitserieklass när han kom tillbaka till Skellefteå.

Annons

Förra säsongen spelade han 52 matcher med SM-finaler som grädde på moset och den här säsongen är han uppe i 25 elitserieframträdanden.

I går stötte han på flera kompisar från Lakerstiden.

– Jag har väl spelat med sex-sju av dem, annars är det många nya spelare i Växjö, sa Niclas Burström som har stor chans att få lira nya SM-finaler till våren.

Hans Skellefteå imponerade storligen i Vida Arena och körde faktiskt över Växjö Lakers.

– Jag tror säkert att vi kan nå SM-final igen, vi har ett minst lika bra lag som förra säsongen.

Ola Netterström
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons