60 bra minuter funkar. 50 räcker inte. Och absolut inte 40 eller därunder.
Inte om chanserna till seger ska vara realistiska.
Fråga Troja.
Sport • Publicerad 7 oktober 2010

På onsdagskvällen tvingades laget från Ljungby motvilligt acceptera tredje raka förlusten i allsvenskan.

Det blev 1–4 mot Almtuna hemma i Sunnerbohov och rättvisan i resultatet är svårt att invända mot.

När Trojatränaren Martin Karlsson beskrivit sitt lags problem under säsongsinledningen har flera gånger återkommit till en och samma sak: de dåliga perioderna inne i de olika matchperioderna, där bra och tryggt spel ersätts av naivt och undermåligt spel.

Analysen efter Almtuna gick i samma stil.

– Den här matchen liknade den mot Oskarshamn, bortsett från att vi då var överlägsna i första perioden. Det var vi inte i dag, sa Karlsson.

Nej, i den första perioden handlade det väldigt mycket om Almtuna. Troja blev rejält uppsnurrat gång på gång i egen zon, men hemmamålvakten Sebastian Idoff såg till att ställningen bara var 1–1 inför den andra.

Mittperioden var Trojas klart bästa.

Ändå var det Almtuna som vann den med 1–0, vilket blev matchavgörande. Troja gjorde det mesta rätt här. Tog fajten. Tacklade. Körde. Smällde på. Gick in i närkamperna och skapade ytor i anfallszon. Kort sagt: allt utom mål. Almtunas 1–2-projektil på kontring av Johan Wikström blev därför slutet för Troja.

I tredje perioden var det inget snack. Troja drog på sig utvisningar, som Almtunas Joachim Gellerstedt omsatte i mål när han efter matchens snyggaste pass (Fredrik Vestberg) tryckte in 1–3.

Martin Karlsson tog time-out, ändrade i formationerna i hopp om en uppryckning men närmare mål än ett ribbskott av Mattias Nilsson kom man aldrig. Almtuna kontrollerade matchen bra och efter 19.43 gjorde Johan Wikström sitt andra och matchens sista mål i tom bur.

Förstafemman var den enda i Troja som kunde behålla pucken någon längre tid i anfallszon och göra något vettigt av den. Redan efter 39 sekunder av matchen tryckte Sami Sandell in matchens första och – dessvärre – Trojas enda mål. Övriga kedjor hade svårt att hantera Almtunas fartfyllda och jobbiga in-your-face-spelstil.

Att spelare som Niklas Enberg och Patrik Kannerling – som börjar tillhöra de mest rutinerade – saknas märktes också tydligt. Trojatruppen är tunn redan som den är.

Efter sju spelade omgångar finns Troja precis där de så kallade experterna tippat att Ljungbylaget ska finnas i tabellen.