Annons

Fotboll ska ge framtidstro i Ukraina

Kriget rasar i Ukraina men redan nu planeras för att starta upp fotbollsligorna igen redan i augusti.
Fotboll • Publicerad 5 juni 2022
Sjachtar Donetsk inför en vänskapsmatch mot Olympiakos i april. I augusti ska den ukrainska ligan göra en omstart.
Sjachtar Donetsk inför en vänskapsmatch mot Olympiakos i april. I augusti ska den ukrainska ligan göra en omstart.Foto: Yorgos Karahalis/AP/TT

Ordföranden i Ukrainas fotbollsförbund har pratat med president Volodymyr Zelenskyj samt Uefa och Fifa om att hitta en säker väg till att starta om fotbollsligorna i det krigsdrabbade Ukraina, där ligorna stängde ner när Ryssland inledde invasionen den 24 februari.

Ge framtidstro

Med tanke på att Rysslands offensiv numera sker i stort sett uteslutande i Ukrainas östra och södra delar finns en optimism inom fotbollen att kunna göra en omstart i andra delar av landet.

Annons

– Jag pratade med vår president, Volodymyr Zelenskyj, om hur viktig fotbollen är som distraktion. Från barn till äldre, alla är fokuserade på kriget och varje dag får vi information om döda och påverkan av kriget, säger Pavelko.

– Vi pratade om hur fotbollen kan vara en stor kraft att hjälpa folk att få en tro på framtiden.

Pavelko menar att fotbollen kan ge folk glädjen tillbaka, i alla fall för ögonblicket.

– Vi beslutade tillsammans med presidenten att vi skulle starta de ukrainska ligorna i augusti, på professionell nivå och även damernas liga.

Säkerheten främst

Pavelko berättar att han träffat ordföranden i Internationella fotbollsförbundet Fifa, Gianni Infantino, i Paris och ordföranden i Europeiska fotbollsförbundet Uefa, Aleksander Ceferin, i Ljubljana.

– Jag informerade dem att vi tänker starta om ligorna redan under krigstid, medan bomber faller, och att vi räknade med deras stöd. Vi håller på att diskutera detaljerna, säger Paavelko, som inte kan säga i vilka delar av landet som det ska spelas fotboll.

– Vi ska prata med militärledningen och regeringen hur vi kan göra det säkert.

Sjachtar Donetsk ledde ligan när den stängdes ner och förklarades senare som mästare, och har en plats i gruppspelet i Champions League till hösten. Laget har levt i osäkerhet ända sedan Ryssland annekterade Krimhalvön 2014 och har inte kunnat spela matcher på hemmaplan sedan dess.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons