Annons

Fotbollen hotar lämna RF efter dom om bidragstak

Skiljenämnden slår i en ny dom fast att Riksidrottsförbundets nya bidragssystem, som innebär att Svenska Fotbollförbundet tappar miljoner i stöd till mindre idrottsförbund, antagits på ett korrekt sätt – och ska kvarstå.
Nu återupprepar SvFF hotet om att lämna RF.
Fotboll • Publicerad 1 mars 2022
Karl-Erik Nilsson, ordförande i SvFF. Arkivbild.
Karl-Erik Nilsson, ordförande i SvFF. Arkivbild.Foto: Jonas Ekströmer/TT

"Vi talar här om 25-30 miljoner kronor som barn- och ungdomsfotbollen går miste om", säger Karl-Erik Nilsson, ordförande i fotbollsförbundet, i en kommentar.

Det var i fjol som en motion om fördelningen av statsbidragen till idrotten (omkring 600 miljoner kronor) klubbades igenom på Riksidrottsmötet (Rim) i maj.

Annons

Motionen, som föreslog att ett förbund från 2022 ska kunna få max tio procent av bidraget oavsett storlek på förbundet, röstades igenom av en klar majoritet, framförallt genom de mindre idrottsförbunden som genom regeländringen skulle få möjlighet till mer ekonomiskt stöd.

Det enda förbundet som är stort nog för att drabbas av ändringen är Svenska fotbollförbundet (som just nu erhåller 14 procent av stödet). SvFF svarade på beslutet genom att hota med att gå ur RF och sedan genom att i augusti ta frågan till skiljeförfarande – där man ifrågasatte om det var enligt lag att Rim beslutade om fördelningen av statligt stöd.

RF: Viktigt för självständighet

Nu har skiljedomen kommit – och den slår fast att Rim hade rätt i att göra regeländringen. Ett besked som ger idrottsrörelsen möjligheten att genom RF-stämman fatta egna demokratiska beslut, enligt RF:s ordförande Björn Eriksson.

"Det är ett viktigt beslut för vår självständighet som samlad idrottsrörelse", säger han i ett pressmeddelande.

SvFF:s talan lämnas alltså utan bifall.

"Vi har tagit del av domen och konstaterar att vi inte fått gehör för vår talan när det gäller det formella kring RF-stämmans beslut, men – och här vill jag vara tydlig – vår hållning rent idrottspolitiskt står fast", kommenterar SvFF:s ordförande Karl-Erik Nilsson beslutet.

Hotet kvarstår

Han fortsätter:

"Stödsystemet har historiskt innehållit ett stort mått av solidaritet där vi från fotbollens sida över tid avstått medel som vi egentligen skulle kunna anses berättigade till. Men, som vi anfört tidigare, det finns gränser för hur mycket vi kan avstå. Här har vi ett stort ansvar visavi våra medlemsföreningar, som är de som drabbas av stämmans beslut."

Hotet om att lämna RF står fast. I sitt pressmeddelande skriver förbundet att man i väntan på domen undersökt följderna av en omprövning av medlemskapet i RF – och att den frågan nu ska analyseras djupare. Förbundet ska även ta frågan vidare på ett idrottspolitiskt plan, lovar man.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons