Annons

Foyston med angenäma problem: ”Det viktigaste är att vara ärlig med spelarna”

Inför tisdagens hemmamatch mot Örebro SK dras Östers tränare Martin Foyston med angenäma problem.
Samtliga spelare är tillgängliga vilket gör att han tvingas hålla flera spelare utanför matchtruppen.
– Vi har en väldigt bra konkurrens just nu, säger han inför säsongens tredje seriematch.
Fotboll • Publicerad 15 april 2024
Östers tränare Martin Foyston hoppas att laget ska kunna släppa loss när jumbon Örebro SK kommer på besök.
Östers tränare Martin Foyston hoppas att laget ska kunna släppa loss när jumbon Örebro SK kommer på besök.Foto: JONAS LJUNGDAHL

Under försäsongen var det en del in och ut i Östers både startelva och trupp på grund av småskador och sjukdomar.

Men under lagets matchförberedande träning på Visma Arena på måndagen var samtliga i truppen friska och är tillgängliga till tisdagens hemmamatch mot jumbon Örebro SK.

Annons

Det är såklart positivt att ha samtliga spelare tillgängliga men det ger även Östers tränare Martin Foyston problem då han endast får ta ut 18 spelare till matchen.

– Det är tränarens värsta scenario på ett sätt. Vi har spelare som knackar på för att vara med i truppen igen och flera spelare som förtjänar att vara med i truppen men som inte kan få plats, säger 41-åringen om situationen.

– Vi har en väldigt bra konkurrens i truppen just nu, får man säga.

Hur hanterar du som tränare en sådan situation med spelare som ska petas?

– Det viktigaste är att vara ärlig och låta de veta att de gör det bra men medan man i Allsvenskan får ha 20 spelare i truppen kan vi i Superettan bara ha 18, säger han och vill se en förändring där:

– Jag ser ingen anledning varför vi inte kan ha 20 spelare i truppen. Det saknar jag från Allsvenskan. Att kunna ha flexibiliteten. Alla spelare erbjuder olika saker och man vill därför ha möjlighet att kunna välja beroende på motstånd och matchbild.

Engelsmannen ”räknar” dock med att under säsongens gång kommer matchtrupperna ta ut sig självt:

– Ibland får du inte chansen på grund av att du är i god form. Det kan, och kommer, ske skador eller avstängningar, säger han och fortsätter:

– Domarna har satt en ny ribba. Jag skulle inte säga att man protesterar mot domslut utan om du visar känslor kan det bli feltolkat till en protest. Domarna behöver hitta en bättre balans där, tror jag. Du kan inte dela ut varningar till folk för att de visar känslor.

I den senaste matchen, i bortasegern mot Varberg, var det mittfältaren Daniel Ljung som saknades – då han skulle bli pappa – och då valde Foyston att flytta ner anfallaren Niklas Söderberg på mittfältet.

Annons

– Vi har många spelare som kan spela på flera olika positioner. Att kunna ha den flexibiliteten, att välja en spelare för en viss position beroende på situation, är jättebra.

– Med Niklas fick vi bra bollkontroll och sedan spelade vi på resultatet i slutet och kunde flytta upp Adam Herdonsson från backlinjen till mittfältet för att kunna erbjuda ett annat typ av spel, säger Foyston.

På tisdagskvällen kommer Örebro SK på besök, som är enda laget i Superettan som ännu inte tagit poäng.

– Det är ett ”skadat djur” som kommer hit och har inget att förlora men också allt att förlora. Det kan vara till deras fördel, att alla förväntar sig en överkörning men så är det inte. Det är en anrik klubb med många bra spelare.

– Vi behöver fokusera på vårt, att vi når upp i vår nivå. Vi har haft två tuffa matcher inledningsvis och jag hoppas verkligen vi kan släppa loss mot Örebro.

Superettan

Östers IF–Örebro SK

Var: Visma Arena, Växjö

När: Tisdag 19:00

TV: Matchen sänds på Discovery Plus och TV4 Play

Läget i truppen: Daniel Ljung är tillbaka sedan senast och nu är samtliga spelare tillgängliga

Filip ElgSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons