Annons

Framgångsledaren

Prestigelös som Bengan.
Framgångsrik som Chrunak.
Ulf Karlsson leder Sveriges mäktiga friidrottsarmé mot nya medaljer.
I går var han i Växjö och snackade ledarskap.
Sport • Publicerad 23 april 2004
Mot OS. Ulf Karlsson ska se till att hans friidrottslandslag är harmoniskt och optimalt förberett till sommarens guldjakt i Aten. Foto: LARS-GÖRAN RYDQVIST
Mot OS. Ulf Karlsson ska se till att hans friidrottslandslag är harmoniskt och optimalt förberett till sommarens guldjakt i Aten. Foto: LARS-GÖRAN RYDQVISTFoto: 

Det fyraåriga kaptenskontraktet med Svenska Friidrottsförbundet sträcker sig över sommarens OS i Aten.

Sedan 2000 har Ulf Karlsson basat över vårt just nu mest framgångsrika landslag.

Annons

Stjärnor som Christian Olsson, Carolina Klüft, Stefan Holm och Kajsa Bergqvist har han haft förmånen att leda. Plus andra talanger som Johan Wissman, Susanna Kallur, Patrik Kristiansson och Robert Kronberg.

Sverige har badat i friidrottsmedaljer och Karlsson har sällan synts annat än med ett brett leende.

- Jag har det enklaste jobbet i Sverige, har han sagt.

Men vem är han?

Och vilken ledarstil står han för?

Den gemytlige värmlänningen är i alla fall ingen förläst professorstyp. Han saknar akademisk utbildning. Inte ens gymnasiet har han gått. Han var en skitstövel i grundskolan, avslöjade han.

Han sa också att den enda utbildningen han gått är LHS.

LHS?

- Livets hårda skola, förtydligade Karlsson.

Idrott, bara idrott. Det har varit det enda som gällt för Ulf Karlsson. Han har varit landslagsman i 15 grenar, som han uttryckte det: tiokamp och militär femkamp. Som idrottsledare sträcker sig hans gärning över fyra decennier med start 1971.

Annons

Som ledare beundrar han kollegor som ovan nämnda handbolls-Bengan och simmar-Chrunak.

Efter att han tackat ja till att bli förbundskapten hade han långa samtal med just Hans Chrunak, som gav honom rådet att ha djupintervjuer med de aktiva han skulle arbeta tillsammans med.

Karlsson lyssnade. Djupintervjuerna blev ett led i ett framgångsrikt koncept att bygga ett välmående landslag. Han införde gemensamma träningsläger för de svenska friidrottarna efter att ha sneglat på skid- och simlandslagen.

Han gallrade tränarstaben och valde ut 14 tränare. De bästa, enligt Karlsson, för att skapa kontinuitet.

- Jag blev ifrågasatt efter det, men jag ångrar inte beslutet ett dugg.

Därefter började Ulf Karlsson sin viktigaste uppgift.

Den som ledare, inte som tränare.

Han tog sig tid, i hopp om att skapa ytterligare trygghet i truppen. Framför allt gällde det att lära de aktiva att skapa ett optimalt klimat för topprestationer, i synnerhet till de stora mästerskapen.

- Ett mästerskap är en destruktiv kraft som suger på idrottarna, ska alla veta. Då gäller det att man skaffar sig kunskap om mästerskapet för att klara pressen.

Ulf Karlssons nyckelord är självklarheter som respekt, god människosyn, prestigelöshet, alla lika värda och så vidare. Men känslan är att Karlsson inte bara rapar dessa som mantran utan även agerar efter dem. Världsstjärnorna har han redan. Vad han kan göra är att få dem och alla andra att må ännu bättre och därmed göra ännu bättre resultat. Därför ställer vi oss till sist frågan:

Annons

Varför går det så bra för Sverige i friidrott?

Ulf Karlsson spaltade upp sex nycklar till framgångarna:

* Många samtida talanger.

* Skickliga tränare och många inomhushallar.

* Starka inbördes relationer.

* Respektlöshet ("vi kan och vågar och ingen är oslagbar")

* Extremt god laganda.

* Våra bästa är fina föredömen.

Daniel Enestubbe
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons