Annons

Frank: "En prestigeförlust för Växjö"

Krisen är total efter Östers IF:s fiasko mot IK Frej Täby. Allt talar nu för att klubben ramlar ner i division 1. Oron tilltar inför ett scenario där Myresjöhus Arena tas över av Växjö kommun.
– En stor prestigeförlust, säger kommunalrådet Bo Frank (M).
Sport • Publicerad 7 november 2014
Andreas Birgersson lämnar Vikingavallen med tunga steg. Allt tyder på nya bistra miner på söndag ? eller kan Öster svara för ett mirakel?
Andreas Birgersson lämnar Vikingavallen med tunga steg. Allt tyder på nya bistra miner på söndag ? eller kan Öster svara för ett mirakel?Foto: Lena Gunnarsson
Bo Frank är bekymrad över Östers framtid.
Bo Frank är bekymrad över Östers framtid.Foto: 

För ett år sedan åkte Öster ur allsvenskan. En satsning iscensattes då för att bygga upp en plattform, stabil nog för en snar återkomst till allsvenskan. Det blev precis tvärtom. Nye tränaren Roberth Björknesjö har misslyckats kapitalt med lagbygget. Öster hamnade på 13:e plats i superettan och tvingas kvala för överlevnad. Efter 0–3-smällen borta mot IK Frej Täby i torsdags krävs det ett mirakel på gräs för att Öster ska få spela superettanfotboll till våren.

Bo Frank har under Arenastadens tillkomst varit en av de ledande politikerna i Växjö kommun. Han ser mycket allvarligt på det som nu händer.

Annons

- Jag ska inte använda ordet katastrof eller säga att världen går under men det är klart att det känns tungt. Kommunen har i stor enighet satsat rätt mycket pengar på Arenastaden. Jag är ingen fotbollsexpert men folk ringer till mig och jag hör kommentarer i stil med allt från "Hur fan kunde man släppa Roar (Hansen)" till "Hur är det med fysträningen, orkar Öster verkligen springa i 90 minuter?". Det jag kan konstatera är att laget inte alls levt upp till förväntningarna, säger Bo Frank.

Mycket tyder på att Öster trillar ur superettan. Vad innebär det?

– Att Östers ekonomi havererar totalt behöver man inte vara en Einstein för att räkna ut. Det blir en prestigeförlust för Växjö om vi tappar Öster men samtidigt blir prestigeförlusten mindre i dag än för 25-30 år sedan. Men det är likafullt bedrövligt att ett gammalt mästerskapslag går så himla dåligt.

På vilket sätt kommer det att drabba Arenastaden i övrigt?

– Vi har inte facit än, men det som känns bra är att de andra verksamheterna som bedrivs av hockeyn, innebandyn och friidrotten fungerar bra sportsligt och ekonomiskt. Vi har inte facit än och vi ska inte ta ut vare sig glädje eller besvikelse i förskott. Först avvaktar vi och ser hur det går. Sedan, i början av december, ska vi träffa Öster för en allvarlig diskussion om hur läget ser ut.

Daniel Enestubbe
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons