Annons

Fransk minister anklagad för lögner om CL-kaos

Efterspelet kring kaoset runt Champions League-finalen har nått högsta politiska nivå i Frankrike. Inrikesministern Gerald Darmanin anklagas för att ha ljugit om falska biljetter. Nu ber han om ursäkt.
Fotboll • Publicerad 1 juni 2022
Fransk polis vid Stade de France i samband med Champions League-finalen i lördags.
Fransk polis vid Stade de France i samband med Champions League-finalen i lördags.Foto: Christophe Ena/AP/TT

Inrikesministern sade häromdagen att det var mellan 30 000 och 40 000 Liverpoolsupportrar vid finalarenan Stade de France utan giltiga biljetter och hävdade att många av dem försökte ta sig in med falska biljetter.

Källor inom Europeiska fotbollsförbundet (Uefa) och det franska fotbollsförbundet säger till AFP att det dock bara var 2 800 personer som försökte ta sig in med falska biljetter.

"Extremt allvarlig"

Annons

Att Darmanin skyllde på Liverpoolsupportrar och försvarade franska polisens agerande under tumultet utanför arenan får Marine Le Pen, ledare för det nationalistiska partiet Nationell Samling, att gå i taket.

– Ministerns lögn är extremt allvarlig. I alla andra demokratier skulle man efter ett sånt fiasko, med ett kaos som sågs av 400 miljoner människor på tv, överväga att avgå, säger hon.

Frankrikes president Emmanuel Macron, som sägs vara irriterad på sin minister, bad regeringen att vara helt transparent kring händelsen som gjorde att matchen mellan Liverpool och Real Madrid försenades med 40 minuter för att publik med biljetter skulle kunna ta sig in.

– Kunde vi ha skött det bättre? Ja. Kan vi göra förbättringar, med tanke på kommande idrottsevenemang? Verkligen, säger Macrons talesperson Olivia Gregoire.

Frankrike arrangerar rugby-VM nästa år och sommar-OS 2024.

Ber om ursäkt

Fransk polis fick kritik för att ha skapat flaskhalsar vid ingångarna till arenan och för att ha använt tårgas och pepparspray.

Darmanin försvarade till en början användandet av tårgasen och sade att det "räddade liv". Men under en utfrågning inför en av senatens kommittéer valde han att be om ursäkt.

– Jag är uppriktigt ledsen för den oproportionerliga användningen och åtgärder kommer att vidtas, sade han.

Darmanin sade också att organisationen inför matchen kunde varit bättre.

– Det är uppenbart att detta firande av sport förstördes och vi ångrar verkligen de problem som uppstod, som stundtals var oacceptabla.

Uefa har startat en utredning av händelserna vid Stade de France.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons