Annons

Franska svindleriskandalen: Riktigt tråkigt

Franska skidskyttestjärnan Julia Simon anklagas för svindleri.
Nu berättar Simons lagkamrat, Justine Braisaz-Bouchet, om händelsen.
– Om jag inte hade hittat bevis så hade jag inte gjort något, säger Braisaz-Bouchet.
Skidskytte • Publicerad 4 augusti 2023
Frankrikes Julia Simon anklagas för svindleri. Arkivbild.Foto: Anders Wiklund/TT
Justine Braisaz-Bouchet säger att hon försökte lösa situationen. Arkivbild.Foto: Pontus Lundahl/TT

Det var för drygt ett år sedan som OS-guldmedaljören Justine Braisaz-Bouchet anklagade landslagskollegan och den regerande världscupvinnaren Julia Simon för svindleri.

Enligt uppgifter ska bedrägeriet ha inträffat medan idrottarna tävlade på Blinkfestivalen, som avgörs på rullskidor i norska Sandnes förra hösten. Simon ska ha använt lagkamratens kreditkort för att köpa varor på nätet till värde av motsvarande drygt 11 700–23 500 svenska kronor.

Nekar till anklagelserna

Annons

– Jag tycker att situationen är riktigt tråkig, men jag tog mitt ansvar. Om jag inte hade bevis hade jag inte gjort något. Det var så klart inget lätt beslut, säger Braisaz-Bouchet enligt norska TV2.

– Det hände för ett år sedan i Sandnes. Jag försökte stämma av med Simon och facket då, men det gick inte.

Julia Simon har sedan anklagelserna blivit offentliga inte tränat med det franska laget. Hon har hela tiden nekat till samtliga anklagelser.

– Julia Simons ståndpunkt är tydlig. Hon bestrider anklagelserna, säger försvarsadvokaten Jean-Michel Reynaud enligt franska L'Équipe.

Väntar med beslut

Lagkamraten Lou Jeanmonnot berättar att situationen har påverkat hela laget.

– Det var väldigt svårt förra året, vi gjorde vårt bästa för att stå mitt emellan Justine och Julia. Jag är besviken för den här situationen kunde ha varit över på två månader. Julia har tagit många dåliga beslut, i stället för att ta hjälp när vi sträckte fram våra händer. Jag är arg för det, säger Jeanmonnot.

Ärendet togs upp av det franska skidförbundet vid ett möte den 1 juni. Där beslutades att de skulle vänta med att komma med beslut tills polisen avslutat utredningen. Vad som händer den kommande säsongen är i nuläget oklart.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons