Freddy Borg straffade ineffektivt Öster

Det var inte mycket som talade för att Höllvikens mittback Freddy Borg skulle snuva sin gamla klubb Öster på två poäng.Men i sista minuten fastställde Freddy slutresultatet till 1–1.
höllviken (från smålandpostens utsände) • Publicerad 1 maj 2016
Två huvudpersoner på Höllvikens IP. Freddy Borg satte Höllvikens 1–1-straff sedan Richard Donkor missat flera bra chanser att öka på Östers 1–0-ledning. Foto: Andreas Nilelind

I premiären var Östers spelare ganska nöjda med att få en poäng med sig hem från Skåne, och 1–1-mötet med Prespa Birlik.

I dag däremot var det ett bedrövat Österlag som lämnade samma landskap med en poäng efter 1–1 mot Höllviken.

Matchfaktat berättar om en tidig Öster-straff och en sen Höllviken-straff.

Men det är inte hela sanningen. Mellan de två straffmålen var det Öster som dominerade spelet och skapade de hetaste målchanserna.

– Vi måste bli mer effektiva. Det räcker sällan med ett mål framåt för att vinna fotbollsmatcher. Den lärdomen måste vi dra av det snöpliga slutet i dag, sa Östers försvarsrese Mario Vasilj.

Östers främste målsumpare i solskenet på mysiga Höllvikens IP var Richard Donkor.

Han skött över i sjätte minuten, utanför i 60:e minuten och på målvakten i 79:e minuten. Alla tre gångerna var vi på läktarna beredda att notera Östermål.

Björn Berglund missade också några bra lägen och ju längre matchen pågick utan att Öster punkterade den - desto mer tog Höllviken över.

Den medvind som gett Öster initiatvet före paus hade hemmalirarna i ryggen efter vilan och Rasmus Rydén tvingades till en jätteräddning på Andreas Perssons skott redan innan den, för Öster, ödesdigra slutminuten.

Höllvikeninhopparen Granit Sherifis skott träffade stolpen, men när Österförsvaret skulle rensa undan uppstod tveksamheter och Fritiof Björkén tvingades rädda bollen med armen/handen på egen mållinje.

Rött kort för Österbacken och straff till Höllviken.

– Bollen träffade mig här, men jag höjde inte armen medvetet, sa Fritiof och pekade på sin överarm.

Freddy Borg, som gjorde 33 mål för Öster under sju säsonger i Växjöklubben, stegade fram och förvaltade straffen på bästa tänkbara sätt.

Det kändes orättvist.

Öster hade rullat boll fint på det skånska naturgräset och under första halvlek var det bara ett lag på plan.

Isaac Shaze, Robin Strömberg, Robin Östlind och Richard Donkor såg till att nyss nämnde Borg hade fullt upp med defensiva uppgifter.

Men i andra halvlek fokuserade Öster lite för mycket på tveksamme domaren Björn Särnbrink, Segeltorp. Det hjälpte Höllviken in i matchen.

Höllviken har förresten kryssat i alla sina tre spelade seriematcher. Det har även Oskarshamn gjort.

Och Oskarshamn är Östers nästa motståndare, hemma på lördag. Men då duger det inte med en poäng för rödblått.