Annons

Friidrotten godkänner rysk åtgärdsplan

Fridrott • Publicerad 1 mars 2021
Ryssland kan vara på väg att bli fullvärdig medlem av det internationella friidrottsförbundet igen – vilket öppnar för OS-deltagande. Arkivbild.Foto: Pavel Golovkin/AP/TT

Internationella friidrottsförbundet (World Athletics) har godkänt den åtgärdsplan som har tagits fram för att Ryssland ska kunna återvända som medlem i den globala friidrottsfamiljen.

Ryssland har varit avstängt sedan slutet av 2015 på grund av allvarliga dopningsbrott. Nu tror man att förutsättningarna finns för att på djupet skapa en förändring av den ryska dopningskulturen, något som har efterfrågats de senaste fem åren.

Annons

"Jag tror inte att det har gått en vecka under mitt ordförandeskap där jag inte har svarat på frågor om Ryssland och vår idrott", säger World Athletics ordförande Sebastian Coe i ett pressmeddelande.

Han riktar ett stort tack till förbundets tillsatta specialgrupp, deras experter och det ryska friidrottsförbundet för att ha "skapat en detaljerad vägbeskrivning för att återuppbygga förtroende".

Förändringen kommer inte ske över en natt. Om ett par veckor ska beslut fattas om ryska friidrottare tills vidare ska få tillåtelse att tävla under neutral flagg i stora internationella mästerskap, bland annat sommarens OS i Tokyo.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons