Annons

Futures framtiden

Varför får svensk tennis inte fram något bakom världsfemman Robin Söderling? Frågan har stötts och nötts under senare år.
Sport • Publicerad 24 augusti 2010

Brist på pengar och brist på tävlingar på hemmaplan, har ofta varit svaret.

Nu ska svenska tennisförbundet satsa för att hjälpa unga herrar och damer för att de enklare ska erövra sina första proffspoäng. En halv miljon kronor satsas till en början.

Annons

Det handlar då inte om ATP- eller WTA-tävlingar som Båstad och Stockholm Open utan så kallade Futures, de tävlingar som är betydligt mindre i prispengar och rankingpoäng men riktade för spelare på väg uppåt. I nuläget finns det fem sådana i Sverige.

– Vi räknar med att kunna ha 12-13 tävlingar nästa år. Målet är att komma upp i 15 tävlingar, säger förbundets sportchef Johan Sjögren.

Han vill inte gå händelserna i förväg, men visst borde Växjö vara aktuellt som spelort i nysatsningen. De redan fungerande tävlingarna, Danderyd och Falun för herrar (15 000 dollar) samt Näsbypark, Salk, Kristinehamn och Ystad för damer (10 000-25 000 dollar), är redan klara för fortsättning.

– Det är södra Sverige som främst gäller i nyetableringen, säger Johan Sjögren. Jag ser gärna gemensamma tävlingar för herrar och damer. På samma plats finns då pengarna, personalen och den sociala samvaron.

Är Växjö aktuellt?

– Återkom i ärendet, svarar Sjögren.

Sverige har inte hängt med omvärlden när det gäller den här typen av tävlingar för den grå massan, långt från stjärnglansen. Många svenska tennisspelare har därför som 19-åringar fått söka sig till collegespel i USA.

– Är du tennisspelare i Barcelona på nationell nivå kan du tävla 30 veckor inom en radie av tio mil, vet Sjögren.

Nu ska svenska talanger få chansen att utvecklas på hemmaplan.

Sven Elofsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons