Annons

Gammal och ung backar upp Lakers

1990 spelade Nicklas Rahm TV-pucken.
1991 föddes Nils Andersson.
2010 bildar de båda ett framgångsrikt backpar i Växjö Lakers.
Sport • Publicerad 6 oktober 2010
Niklas Rahm.
Niklas Rahm.Foto: Olof Elfverson

– Påminn mig inte om hur gammal jag är, skrattar Nicklas Rahm när vi påminner honom om det faktum att han fyllde 35 i juni.

Nicklas Rahm är långt ifrån lika snabb som 18-årige Nils Andersson.

Annons

Nils Andersson är långt ifrån lika rutinerad eller säker på att läsa spelet som Nicklas Rahm.

Perfekt, tycker tränaren Janne Karlsson som intuitivt parade ihop dem i samband med seriestarten mot Tingsryd.

– Det blir en bra dynamik mellan Rahm och Nisse. Det Rahm inte hinner med kompenserar Nisse med sin speedighet. Nisses två, tre första skär rakt in i banan sker med blixtens hastighet, vilket gör honom perfekt för att sticka på långpuckar medan Rahm samtidigt kan göra sig spelbar, säger Karlsson.

Nicklas Rahm återvände i fjol till svensk hockey efter sju säsonger utomlands (tre i Österrike, två i Norge och två i Danmark) var förväntningarna på honom skyhöga. Speciellt som Rahms dittills enda allsvenska säsong – med Rögle 99/00 – slutade med 55 poäng på 46 matcher och poängrekord för en back.

– Det var lite skillnad. Här i allsvenskan är alla vältränade och accepterar spelsystemet och nästan alla spelare i serien är på väg uppåt i karriären. Här pumpar varje lag på med fyra anfallskedjor nästan hela tiden. Allt går väldigt snabbt. I Norge och Danmark är det lite si och så med de sakerna.

Efter ett år med svåra acklimatiseringsproblem är Nicklas Rahm tillbaka med besked. Det är en tryggare och bättre förberedd Nicklas Rahm nu. En back som redan från början visste vad som väntade. Och redan har poängen – i skrivande stund ett mål och tre målpass – börjat trilla in.

– I fjol ville jag nog helt enkelt för mycket. Nu har jag accepterat spelformen och insett vad jag är bra på och inte. Jag har hittat min roll i år, säger han.

Och hur känns det att lira tillsammans med Nils Andersson?

– Jag spelade först med Johan Jonsson under försäsongen och det klaffade bra. Sedan ändrades Janne i formationerna och jag fick spela med Nisse istället. Han har lyft sig fantastiskt mycket och är både snabb och frejdig. Att jag spelade TV-pucken innan han föddes är egentligen helt galet, men jag trivs. Ungdomarna i laget håller mig ung, så mycket kan jag säga.

Seriejumbon Bofors väntar i kväll och det är en match alla väntar sig att Växjö Lakers ska vinna. Efter tre säsonger där Växjö varit bofast i tabelltoppen är favoritskap inte längre någonting främmande, utan någonting som måste hanteras.

– Alla tycker att vi ska vinna och då gäller det att vara professionell och ta saken på allvar. Vi vet att det inte är upp till motståndaren utan upp till oss hur det här ska sluta. Vi är aldrig nöjda.

Daniel Enestubbe
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons