Annons

Går till kval med självtillit

Magister Hans Gren var på bröllop i staterna.
Någon risk att hans elever inte skulle bruka allvar?
Tvärtom.
Christian Stridh fick en lugn och odramatisk lektion som vikarie när hans Öster busenkelt säkrade kvalplatsen via 2-1 mot Trollhättan.
Sport • Publicerad 25 oktober 2010
Målskytten Olivier Karekezi kramas om efter sitt 0-1-mål i Trollhättan. Längst till vänster Östers bäste, mittbacken Mario Vasilj.
Målskytten Olivier Karekezi kramas om efter sitt 0-1-mål i Trollhättan. Längst till vänster Östers bäste, mittbacken Mario Vasilj.Foto: Tommi Nyman/Pic-Agency

Före matchen var det, trots det ihållande regnet, en upptrissad stämning på Edsborgs IP.

Trollhättan eller Öster? Kval eller nedflyttning? Vem skulle hamna var?

Annons

Nu skulle det avgöras.

– När vi var i Växjö vann vi med 3–0. Nu lägger vi till en kontring och tar hem det här, vrålade speakern optimistiskt minuterna före avspark.

2010 må ha varit Trollhättans år – symboliserat av niolivskatten Saab som mot alla odds svarade för det omöjliga – men den här matchen tillhörde inte FC Trollhättan. Det kontrollerades och ägdes av Östers IF från start till mål.

Och då hade ändå de rödblåa råd att förlora med tre mål.

– Redan strax efter paus visste jag att vi skulle klara av det här. Inte ens när Trollhättan kvitterade till 1–1 var jag det minsta orolig, kommenterade Christian Stridh.

Nej, det var en imponerande disciplin och en positionssäkerhet som började i mittförsvaret och spred sig till hela laget. Ingen gick bort sig. Ingen stressade upp sig. Och trots att planen var regntung och svårspelad bjöd Öster inte Trollhättan på en endaste liten kvadratcentimeter. Kontringslaget Trollhättan hade inget val, utan var tvunget att satsa allt framåt. En satsning som inte höll.

– Vi försökte anfalla centralt. Vi försökte komma runt på kanterna. Tyvärr kom vi ingenstans, erkände L-O Mattsson som samtidigt aviserade att vi just sett hans sista match som tränare för Trollhättan.

Om det ändå fanns ett uns av spänning när matchen startade så försvann den efter 29 minuter, då Olivier Karekezi slog in en hörnretur fram till 1–0.

Trollhättan satsade på trebackslinje efter paus och skickade upp vad man kunde i anfallet, men närmare än Agon Beqiris 1–1-skott upp i krysset bakom Rasmus Rydén kom man aldrig.

Som för att understryka att rätt lag nu verkligen får kvala svarade Matteo Blomqvist-Zampi för en härlig kroppsfint i den andra stopptidsminuten och kunde därefter springa in bollen i mål fram till 2–1.

Annons

– Det här var bästa tänkbara förberedelse för det kommande kvalspelet. Det känns som att vi redan i dag fick en cupmatch med oss, sa Christian Stridh.

Alla i Öster skötte sig klart godkänt, från en placeringssäker Rasmus Rydén mellan stolparna till en under 90 minuter stenhårt slitande Olivier Karekezi på topp. Mest imponerade mittbackparet Månz Karlsson/Mario Vasilj med sitt lugn. Vasilj svarade inte för ett enda misstag – han nickade bort allt i luften och vann alla dueller längs marken.

Det känns som att Öster går till kval som ett lag med sunt självförtroende.

Daniel Enestubbe
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons