Annons

Giganternas kamp – möts två gånger på en vecka

Avgörande dagar i april.
Nej, det är inte namnet på en film men duger gott som titel på en fotbollsvecka utöver det vanliga.
I alla fall för den som gillar engelsk fotboll.
Liverpool och Manchester City drabbar samman två gånger och klämmer däremellan in varsin kvartsfinalretur i Champions League.
Fotboll • Publicerad 8 april 2022
Snart möts de igen, två gånger om, Liverpools manager Jürgen Klopp och Manchester City Pep Guardiola. Arkivbild.Foto: Martin Rickett/AP/TT

Den internationella klubblagsfotbollen viker in på spurtrakan. Den långa säsongen är inne i sitt avgörande skede. Jürgen Klopps Liverpool och Pep Guardiolas Manchester City jagar titlar på tre fronter.

Nästa helg vet managers, spelare, supportrar och alla intresserade hur mycket som går att vinna – och vad som har förlorats.

Annons

Det återstår visserligen sju matcher i Premier League efter söndagens så kallade seriefinal i den 31:a omgången på Etihad Stadium, men vinnaren lägger sig i pole position i kampen om titeln.

Nio raka borta?

Vinner Liverpool förlängs klubbrekordet till nio raka bortasegrar (alla tävlingar inräknade) och klubben går upp i serieledning för första gången sedan den sjätte omgången.

Tabellen: Manchester City leder ligan på 73 poäng och har plus 52 i målskillnad. Liverpool är en poäng bakom med plus 57.

Avspark: 17.30.

Återstående matcher, Manchester City: Wolverhampton (borta), Brighton (hemma), Watford (h), Leeds (b), Newcastle (h), West Ham (b), Aston Villa (h).

Liverpool: Manchester U (h), Everton (h), Newcastle (b), Tottenham (h), Aston Villa (b), Southampton (b), Wolverhampton (h).

– Det finns ingen match i världsfotbollen du kan jämföra med att spela mot City eftersom de är bra på i stort sett alla områden. Det finns inga riktiga svagheter, säger Klopp enligt nyhetsbyrån AFP.

– Vi vet att det är tufft. Det som har förändrats de senaste fyra åren är att alla andra tycker att det är tufft när de möter oss, och det är riktigt bra.

Möts på Wembley

På lördag i nästa vecka väntar en ny fajt mellan giganterna. Då på Wembley och semifinal i FA-cupen.

Det blir ingen vila mellan mötena.

Annons

I Champions League tar sig Liverpool an Benfica på Anfield på onsdag, med 3–1 i ryggen från Estádio da Luz i Lissabon. Manchester Citys uppgift är på förhand knepigare. Kevin de Bruynes mål var den första kvartsfinalens enda och Atlético Madrid har hemmaplan i returen.

Klubbarna kan inte mötas i semifinal, men passerar båda det hindret väntar ännu ett möte – i finalen på Stade de France norr om Paris den 28 maj.

– Vad vi gjort under de senaste sex, sju, åtta månaderna är att lägga en grund, och en bättre grund kan du inte lägga. Vi är i kvartsfinal, semifinal, men ju längre man kommer i tävlingar desto svårare blir det. Det är tyvärr sanningen – man når sällan en final och spelar mot ett lag som man slog med 8–0. Det händer inte, säger Jürgen Klopp.

Fakta: Senaste årens mästare i Premier League

2021: Manchester City

2020: Liverpool

2019: Manchester City

2018: Manchester City

2017: Chelsea

2016: Leicester City

2015: Chelsea

2014: Manchester City

2013: Manchester United

2012: Manchester City

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons