Annons

Glimrande, Vetlanda

Det blev aldrig spännande.
Elit Vetlanda tog hem SM-guldet och precis som i tisdags var det storstjärnorna som levererade.
– Jag är väldigt stolt över mästartiteln, säger en sansad Jason Crump efter klubbens sjätte guld.
Sport • Publicerad 7 oktober 2010
Jason Crump beundrar SM-pokalen.
Jason Crump beundrar SM-pokalen.Foto: Mikael Fritzon/Scanpix

Den flerfaldige världsmästaren var förmodligen den lugnaste Vetlanda-anhängaren av alla i går kväll. Efter att han, tillsammans med överlägsne Janusz Kolodziej, säkrat SM-vinsten i det fjortonde heatet bröt hela motorstadion ut i glädjeyra. Thomas H Jonasson var Crumps motsats – en av de gladaste när han firade tillsammans med en del av de 6 018 segeryra åskådarna i publiken.

– Det är underbart, det är sjukt. Vilket lag, vilken klubb, skrålar han så rösten brister.

Annons

Då Vetlanda hade tio poäng att gå på från tisdagens final i Gislaved såg Jonasson ut att punktera finalen tillsammans med Kolodziej redan i det första heatet där Leigh Adams och Dennis Andersson blev frånåkta och avståndet var hela 14 poäng inför resten av matchen.

– Det första heatet sätter lite formen på kvällen. Jag hade ett sånt oroande lugn inom mig före matchen och fem-tio minuter före start höll jag på att spricka av nervositet, säger han, lättad över sitt andra SM-guld.

Lejonen stred tappert och efter att David Ruud vann före Artur Mroczka i det elfte heatet var avståndet nere i sex poäng – då svarade Jason Crump med att åter utöka till åtta poäng genom att vinna heatet därefter. Crump som var med senast Vetlanda tog hem lag-SM-titeln – 2006 – fattade sig kort men förklarade sin glädje över att tillhöra laget.

– Jag är väldigt stolt över mästartiteln och jag är väldigt stolt att vara ledare för det här laget. Det är stort för Vetlanda som stad och en väldigt känslosam händelse för oss alla. Grattis också till Lejonen som bjöd på en bra match.

Lite större i orden var lagkamraten Thomas H Jonasson som körde hem åtta poäng, dock i skuggan av de stora tre – Kolodziej vann alla sina fem heat, Crump körde in tolv poäng och Jaroslaw Hampel elva.

– Bosse (Wirebrand, sportchefen) som byggt ihop laget, Fredrik Staaf (lagledaren) som är med hela tiden, vi har lagmoralen, vi har topparna, jämnheten – allt. Allt som ett svenskt mästarlag ska ha, säger Jonasson som förklaring till varför Vetlanda tar hem mästartiteln 2010.

Motståndarlagets Chris Holder, en av världens mest lovande förare, är inne på samma spår.

– Varför de vinner? De har ett väldigt bra lag, de har gått bra i år och har en del riktigt bra förare.

Gårdagsfinalen blev på det hela taget tämligen odramatisk där Lejonen trots allt hade en del fina lägen att knappa in. Efter det fjärde heatet, där David Ruud och Chris Holder körde hem en femetta var avståndet åtta poäng där den förre Vetlanda-föraren Ruud hade chansen att minska avståndet ytterligare i heatet därefter. Men Thomas H Jonasson vann före Mikael Max, och efter det såg Jaroslaw Hampel och Janusz Kolodziej till att återge hemmalaget den stora ledningen som slutade med segersiffrorna 53–43.

Vetlanda är därmed helt värdiga mästare som seriens bästa borta- och hemmalag, där laget förblev obesegrat.

Det räckte ända till SM-guld. Klubbens sjätte.

Daniel Olausson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons