Annons

Golfrookien på hemmaplan

Alexander Björk, 27, lever i sin dröm. Efter år av tålamod, träning och slit är Växjöspelaren etablerad på golfens Europatour.
Alexander Björk
Växjö • Publicerad 17 augusti 2017
Det var här allt började. Sverigefyran Alexander Björk utanför klubbhuset på Växjö Golfklubb. Foto: Ana Osap
Det var här allt började. Sverigefyran Alexander Björk utanför klubbhuset på Växjö Golfklubb. Foto: Ana Osap

Smp-sporten träffade Alexander Björk på ett av hans fåtaliga besök under säsongen på hemmaklubben.

Vi ställde frågorna och Alexander levererade svaren:

Annons

Vad har du satt upp för mål inför framtiden?

– Jag har satt upp två. Det första är att sluta i topp 60 i Race to Dubai, Europatourens slutspel. Där ser det bra ut. Det andra är att vinna min första titel på Europatouren. Händer det inte i år, ja, då händer det i framtiden.

Du är 33:a i Race to Dubai. Vad kan du förbättra?

– Jag jobbar med alla delar och försöker hitta kontinuitet. Har jag en sämre dag med svingen. Då jobbar jag extra med den som ett exempel. Ska jag plocka fram en specifik grej är det att jag ska sätta mer puttar när jag puttar dåligt. Höja lägsta nivån i puttningen.

Du har engelska caddien Oliver Briggs. Vad betyder han?

– Mycket. Caddien är den person du måste lita till i vissa situationer. Vi har lärt känna varandra, vi lever varje tävlingsvecka från måndag-söndag. Caddien stöttar, hjälper mig att inte tappa momentum, men kanske kan jag bli tuffare när vi ska ta beslut.

Som rookie på Europatouren. Hur har du blivit mottagen?

– Det är bättre stämning på Europatouren än Challenge-touren. Kanske beror det på att alla i Europatouren har det bra och inte behöver känna den ekonomiska pressen att ta sig vidare.

Vilka spelare "hänger" du med på touren?

– Till en början var de svenskar som tog samma steg från Challenge. Anton Karlsson, Peter Hansson och Alexander Norén är bra kompisar.

Annons

Du bor också i Jönköping med din sambo Catherine Gunnarsson. Spelar hon också golf?

– Ja, Catherine har spelat college-golf i USA och nu jobbar hon på Sands Golfklubb i Jönköping. Hemma i Småland för min del är på två ställen, Växjö och Jönköping.

Nästa steg kan vara USA-touren. Hur ser du på det?

– Om du är topp 50 på världsrankingen öppnas alla dörrar. Min chans är att spela bra på Europatouren för att skaffa mig en bättre världsranking. USA är inget jag tänker på just nu. Jag har det bra och Europa är en bra tour.

Har du någon mental tränare?

– Nej, jag ser min tränare Graham Crisp som mental rådgivare.

Kör du mycket styrketräning?

– För att få mer längd tränar jag på gym för att öka styrkan. Tidigare hade jag fem månader ledigt, men nu är golfen ett helårsjobb. Det är svårare att få tiden att räcka till, men jag måste bygga upp mig för att undvika skador.

"Jag har satt upp två stora mål som golfproffs". Det berättar Alexander Björk inför sin andra halva av säsongen. Foto: Ana Osap
"Jag har satt upp två stora mål som golfproffs". Det berättar Alexander Björk inför sin andra halva av säsongen. Foto: Ana Osap

"Tidigare hade jag fem månader ledigt, men nu är golfen ett helårsjobb. Det är svårare att få tiden att räcka till, men jag måste bygga upp mig för att undvika skador."

Sven ElofssonSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons