Göteborg får andrum i bottenstriden

Helsingborg är illa ute efter hemmaförlust med 0-1 mot IFK Göteborg. Emil Holm blev matchvinnare när Göteborg tog alla tre poäng. Skånelaget är nu jumbo i allsvenskan.
Fotboll • Publicerad 8 november 2020
Emil Holm blev stor matchhjälte när Göteborg tog tre livsviktiga poäng mot Helsingborg.Foto: Anders Bjurö/TT

På Olympia spelades en rejäl ångestmatch mellan Helsingborg och Göteborg. Gästerna segrade med 1–0 efter ett nickmål av unge Emil Holm i den första halvleken.

– Det betyder enormt mycket, vi ville kriga och ta med oss tre poäng, och det gjorde vi, säger Tobias Sana.

De två storlagen har haft ett tufft allsvensk år. Efter Kalmars vinst på söndagen mot Örebro låg både Helsingborg och Göteborg illa till.

Skåningarna låg inför matchen på jumboplatsen, och Göteborg låg precis ovanför kvalstrecket med hjälp av bättre målskillnad än Kalmar.

Bollinnehavet, chanserna och initiativet var hos Göteborg – och det skulle betala av sig.

Tobias Sana slog i den 33:e minuten en hörna som Emil Holm kom högst på. 20-åringen kunde styra in bollen med huvudet, och skrek ut sin glädje när bollen träffade nätet.

Ledningen var rättvis, men i den andra halvleken var Göteborgs övertag som bortblåst. Istället tog hemmalaget över spelet. Brandur Henriksson träffade i den 49:e minuten ramverket för andra gången i matchen.

Helsingborg pressade på, och det stora läget kom. I den 94:e matchminuten dök bollen upp framför Anthony van den Hurk, som helt fri med målvakten sköt bollen i ribban.

– Det var nära på slutet. Men en insats som idag lyfter inte, varken i tabellen eller på andra sätt säger Helsingborgstränaren Olof Mellberg till Dplay efter matchen.