Annons

Göteborg drar sig ur SDHL – vill undvika konkurs

SDHL-jumbon Göteborg HC drar sig ur hockeyligan. Klubben meddelar att man inte har sportsliga förutsättningar för att fortsätta att spela i den högsta damligan och vill undvika konkurs.
Ishockey • Publicerad 2 november 2022
Göteborg HC drar sig ur SDHL. Arkivbild.Foto: Sören Andersson/TT

"Orsaken är att vi inte har tillräckligt många svenska spelare enligt de tävlingsbestämmelser som finns", skriver Göteborg på sin webbplats.

"Efter förra säsongen tappade vi många svenska spelare till klubbar i närområdet och under våren, sommaren och hösten har vi kontaktat ett stort antal spelare som har tackat nej till spel i Göteborg HC."

Annons

Till SDHL säger klubbens tillförordnade ordförande Jan Mellgren att det även finns ekonomiska skäl att dra sig ur SDHL:

"Vi har efter en tids kämpande för att rädda situationen landat i slutsatsen att vi måste dra oss ur SDHL för att undvika konkurs", säger han.

Det var kaos i GHC förra säsongen med interna bråk, spelarflykt under säsongen och 36 förluster på lika många matcher.

Till den här säsongen fyllde man på med 15 nyförvärv.

Vill starta om

SDHL:s sportchef Oscar Alsenfelt kommenterar klubbens beslut:

"Det är givetvis väldigt tråkigt att ett i lag i SDHL inte kan fullfölja serien. Det viktigaste är att beslutet tas i rätt tid innan det går för långt och att det inte påverkar deras ungdoms -och integrationssatsning då den är viktig för framtidens damishockey", säger han till SDHL:s webbplats.

Klubben lovar att fortsätta med sin övriga verksamhet.

"Vi fortsätter med hockeyskolan, våra tre tjejlag, och med träningen för de killar som finns i föreningen. Även parahockeyn, vårt nya division 4 lag (herrar) och rekreationshockeyn fortsätter naturligtvis också", skriver GHC.

"Vi hoppas att vi redan inför nästa säsong kan starta om med ett seniorlag i en damserie."

Letar klubbar att spela i

Enligt GHC kan SDHL-spelarna från och med nu försöka hitta nya klubbar att spela i.

Annons

"Vi beklagar dagens besked och jobbar nu nära SDHL för att hitta en så bra lösning som möjligt för serien och för spelarna", säger Johan Stark, generalsekreterare i Svenska ishockeyförbundet, till SDHL:s webbplats.

Göteborg har fyra poäng efter 13 omgångar och skulle ha mött HV71 på hemmaplan i kväll.

Klubben från Angered gör nu sin sjätte säsong i SDHL, efter att ha fått en friplats 2017 då Sundsvall drog sig ur. Man har slutat jumbo varje säsong, men har alltid klarat sig kvar i serien genom kvalseger.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons