Annons

Granskning: Svensk åkare dopningsmisstänks

En svensk skidåkare på toppnivå misstänks vara dopad, enligt SVT:s Uppdrag granskning som gått igenom blodvärden hos tusentals åkare.
Men det kan finnas medicinska skäl bakom höga blodvärden, påpekar längdlandslagets förbundskapten.
Skidor • Publicerad 4 februari 2018

I ett internationellt samarbete har över 10 000 blodtester från nära 2 000 elitskidåkare samlats in mellan åren 2001 och 2010. Många av åkarna är fortfarande aktiva, med medaljer från både OS och VM.

Uppdrag granskning har låtit flera experter granska resultaten för att avgöra om det handlar om bloddopning.

Annons

– Det finns ett stort antal medaljörer som haft onormala eller väldigt onormala blodvärden, vilket tyder på att det finns stor förekomst av dopning inom längdskidåkningen, säger den amerikanske läkaren James Stray-Gundersen.

En svensk skidåkare sticker ut i granskningen och tre av de fyra experter som Uppdrag granskning pratat med bedömer honom som sannolikt dopad. Den fjärde säger att åkaren är misstänkt dopad.

– I och med att vi ser de här värdena så är det naturligtvis så att man ska titta närmare på den åkaren, säger Per Andersson, chefsläkare för det svenska skidlandslaget, till SVT.

Rikard Grip, förbundskapten för det svenska längdlandslaget, säger till Aftonbladet att han inte känt till uppgifterna som Uppdrag granskning presenterar. Men han framhåller att höga blodvärden inte per automatik innebär dopning.

– Det kan finnas medicinsk grund till att det är så, och det är väldigt viktigt att påpeka, säger Grip.

Även Matt Richardson, chef för Riksidrottsförbundets antidopningsavdelning, påpekar att före 2009, när man ändrade metoderna, var mätningarna mycket trubbigare och individer som hade naturliga avvikelser kunde få reslutat som tydde på bloddopning.

Matt Richardson säger att Riksidrottsförbundet har tillgång till samma data som "Uppdrag granskning" och att man fångar upp de individer som lämnar prov med stora avvikelser.

TT: Fångar ni upp den här personen i era kontroller?

– Självklart, särskilt om personen fortfarande är aktiv. Om det är en retroaktiv sak så är det en annan grej. Men det beror också på om man är elitaktiv eller inte.

Enligt Uppdrag granskning har 41 procent av åkarna som tagit medaljer haft åtminstone ett misstänkt blodvärde under loppet av deras karriär, vilket skulle kunna röra sig om manipulation av blodet. Men bara en femtedel av medaljörerna har dömts för dopning. Jämförelsevis så är andelen med misstänkta blodvärden 13,5 procent hos de medaljlösa skidåkarna.

Annons

TT

KB/TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons