Annons

Linn Grant skrev golfhistoria: "Är ju knäppt"

Linn Grant var som minst nervös när hon skulle ut och skriva golfhistoria.
Hon tog hem Scandinavian Mixed i utklassningsstil och blev den första kvinnan att vinna en tävling som ingår på herrarnas Europatour.
Golf • Publicerad 12 juni 2022
Linn Grant gratuleras av mamma Maria efter att ha blivit den första kvinnan att vinna en tävling som ingår på herrarnas Europatour.
Linn Grant gratuleras av mamma Maria efter att ha blivit den första kvinnan att vinna en tävling som ingår på herrarnas Europatour.Foto: Pontus Lundahl/TT
Pojkvännen och caddien Pontus Samuelsson ger Linn Grant en segerkyss.
Pojkvännen och caddien Pontus Samuelsson ger Linn Grant en segerkyss.Foto: Pontus Lundahl/TT

När Scandinavian Mixed startade i torsdags kom 78 damer och 78 herrar till start på Halmstad golfklubbs norra bana.

När allt summerades på söndagseftermiddagen stod en svensk 22-åring i en klass för sig. Linn Maria Grant, född 1999 och från Viken utanför Helsingborg utklassade allt motstånd – kvinna som man.

Annons

– Galet. Det är ofattbart. Jag vet inte ens vad jag ska säga. Otroligt, säger Grant med ett stort leende bakom 18:e green.

"Mamma gråter alltid"

Föräldrarna John och Maria Grant kunde bara gå runt och njuta av sin dotters uppvisning på banan i Tylösand.

– Mamma gråter alltid. Hon grät nu, säger Linn Grant, som har sin pojkvän Pontus Samuelsson som caddie.

Grant har under veckan i Halmstad sagt att hon vid tillfällen har varit "jag kan inte spela golf"-nervös. Exempelvis när hon den första dagen fick spela i samma boll som legendaren Annika Sörenstam, tiofaldig majorvinnare och med 90 proffssegrar på meritlistan.

När väl söndagen var där och hon var i ledningen med tre slag när allt skulle avgöras var det annorlunda.

– Jag var så himla nervös den första dagen. Där på första tee var toppen (av nervositet), sedan har det sakta och säkert tagit sig neråt. I dag var nog faktiskt den lugnaste dagen, säger Grant.

– Det var fortfarande nervöst, men jag sade på första fairway att det här var hanterbart.

"Gud vad skönt"

Det var det sannerligen. Grant inledde med fyra birdies på de fem första hålen och lämnade alla konkurrenter redan där långt bakom sig. Hon ökade på med birdie på både tian och elvan.

På hål 13 såg hon för första gången hur stor hennes ledning var.

– Jag tänkte att det var kanske tre, fyra slag, men när det var åtta tänkte jag: ”Gud vad skönt”, säger hon och skrattar.

Annons

Grant lämnade storstjärnan Henrik Stenson, som delade andraplatsen med Marc Warren, distanserad med hela nio slag. Näst bästa kvinna var 15 slag efter den överlägsna svenskan.

Det blev aldrig någon spänning – Linn Grant var helt enkelt för bra i Halmstad.

– Det var väl tur det. Jag tror inte att jag hade orkat med en spännande söndag, säger hon med ett skratt.

Den svenska mixedtävlingen ingår i det ordinarie schemat på både damernas och herrarnas Europatour och premiärupplagan på Vallda utanför Kungsbacka i fjol vanns av nordirländaren Jonathan Caldwell.

Nu var det tid för Linn Grant att skriva historia – svenskan är den första kvinnan att vinna en tävling som ingår på herrarnas Europatour.

– Jag undrar om jag får spela nästa vecka på Europatouren (för herrar), men ingen har sagt något än. Det vore kul, skämtar Grant.

– Men det är ju knäppt. Jag visste inte att det var så förrän häromdagen, säger hon om att skriva in sig i historieböckerna.

Firar med att tvätta

Den 22-åriga svenskan blev proffs så sent som i augusti i fjol. Premiärsegern på damernas Europatour tog hon redan i mars i år och hon följde upp med en andra titel i Belgien i slutet av maj.

Ingen av segrarna går dock att jämföra med den som svenskan plockade hem i Halmstad.

Grant fick runt 700 00 kronor sammanlagt för sina två tidigare proffssegrar. För vinsten i Scandinavian Mixed belönades hon med en segercheck på drygt 3,3 miljoner kronor.

Annons

Hur hon ska fira? Med att åka till London på måndagen för att delta i damernas Europatourtävling kommande helg.

– Jag ska väl hem och packa upp, tvätta och göra mig redo för att åka, säger Linn Grant.

Fakta: Linn Grant

Född: 20 juni 1999.

Yrke: Professionell golfspelare sedan augusti 2021.

Klubb: Rya GK.

College: Arizona State University.

Tränare: Steven Jeppesen.

Caddie: Pojkvännen Pontus Samuelsson.

Proffsmeriter i ett urval: Seger i Scandinavian Mixed 2022, som ingick på både herrarnas och damernas Europatour samt ytterligare två segrar på damernas Europatour 2022.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons