Annons

Guide: Allt inför Sveriges ödesmatch

Får Sverige fortsätta spela i Nations Leagues toppdivision?
I kväll kommer det att avgöras.
Ödesmatchen mot Kroatien måste sluta med seger.
Fotboll • Publicerad 14 november 2020
Landslagsmålvakten Robin Olsens och Sveriges svåra uppgift: seger är ett måste i Nations League-mötet hemma med Kroatien för att få fortsätta i toppdivisionen.
Landslagsmålvakten Robin Olsens och Sveriges svåra uppgift: seger är ett måste i Nations League-mötet hemma med Kroatien för att få fortsätta i toppdivisionen.Foto: Henrik Montgomery/TT

Vad: Nations League.

Var: Friends arena.

Annons

När: I kväll klockan 20.45.

Tv och radio: C More, TV12 och Radiosporten.

Blågul ödesmatch: Fyra matcher – fyra förluster. För svensk del handlar avslutningen om att undvika jumboplatsen i gruppen och för att klara sig från att åka ur Nations Leagues högsta division krävs seger mot Kroatien.

Så gick det i Zagreb: Marcus Berg kvitterade till 1–1 och Sverige såg ut att ha ett grepp om Kroatien – då small det till bakom Robin Olsen. Ett försvarsmisstag bäddade för Andrej Kramarićs segermål i 84:e minuten.

Han saknas: Förbundskaptenen skulle visserligen vara avstängd på grund av för många varningar. Nu saknas Janne Andersson av andra orsaker. Han har testat positivt för covid-19 och missar därmed hela samlingen.

Han tar över: Peter Wetteregren tar över ansvaret – precis som han gjorde i bortamötet med Danmark – i hemmamötet med Kroatien och sedan i avslutningen mot Frankrike i Paris på tisdag.

Coronastatus: Mittbacken Carl Starfelt, som spelade 75 minuter av träningsmatchen mot Danmark, har testat positivt för covid-19 och isolerats på hotellrummet i centrala Stockholm. I Kroatien är Besiktas försvarare Domagoj Vida i hemmakarantän i Turkiet. På fredagen testades sedan Inters mittfältare Marcelo Brozovic och en medlem i Kroatiens tränarstab positivt för corona och har isolerats från resten av laget.

Sveriges trupp, målvakter: Robin Olsen, Karl-Johan Johnsson, Kristoffer Nordfeldt.

Backar: Victor Nilsson Lindelöf, Filip Helander, Marcus Danielson, Pierre Bengtsson, Sebastian Holmén, Mattias Johansson, Emil Krafth, Mikael Lustig, Martin Olsson.

Mittfältare: Viktor Claesson, Albin Ekdal, Emil Forsberg, Jens Cajuste, Dejan Kulusevski, Sebastian Larsson, Kristoffer Olsson, Ken Sema, Mattias Svanberg, Gustav Svensson.

Annons

Forwards: Marcus Berg, Alexander Isak, Jordan Larsson, Robin Quaison.

Tf förbundskapten: Peter Wettergren.

Kroatiens trupp, målvakter: Dominik Livakovic, Simon Sluga, Ivo Grbic, Lovre Kalinic.

Backar: Dejan Lovren, Borna Barisic, Duje Caleta-Car, Dario Melnjak, Filip Uremovic, Domagoj Bradaric, Marin Pongracic, Josip Juranovic.

Mittfältare: Luka Modric, Mateo Kovacic, Milan Badelj, Marko Rog, Mario Pasalic, Nikola Vlasic, Toma Basic.

Forwards: Ivan Perisic, Josip Brekalo, Bruno Petkovic, Mislav Orsic, Ante Budimir, Antonio Colak.

Förbundskapten: Zlatko Dalic.

Domare: Daniel Siebert, Tyskland.

Fakta: Nations League

Tabellen:

1) Portugal, +8 i målskillnad, 10 poäng

2) Frankrike, +4, 10

3) Kroatien, -5, 3

4) Sverige, -7, 0

Sveriges resultat: Frankrike 0–1 (hemma), Portugal 0–2 (h), Kroatien 1–2 (b), Portugal 0–3 (b).

Återstående matcher, i kväll: Portugal–Frankrike (20.45), Sverige–Kroatien (20.45). Tisdag: Frankrike–Sverige (20.45), Kroatien–Portugal (20.45).

Det gäller: Gruppvinnaren går vidare till slutspel där fyra lag deltar. Semifinaler, match om tredje plats och final spelas. Det lag som kommer sist i gruppen flyttas ned i B-divisionen till nästa upplaga av Nations League.

Regerande mästare: Portugal.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons