Annons

Guide: Femte etappen i Tour de Ski

Frida Karlsson kan ta ytterligare kliv mot en totalseger i Tour de Ski.
Här är det du behöver veta inför tourens femte etapp, sprint i klassisk stil.
Längdskidor • Publicerad 6 januari 2023
Frida Karlsson dominerar Tour de Ski hittills.
Frida Karlsson dominerar Tour de Ski hittills.Foto: Terje Pedersen/NTB/TT

Vad: Skidor, Tour de Ski, etapp fem av sju: sprint, klassisk stil, damer och herrar.

När: Fredag 6 januari, kval (10.00), finaler (12.30).

Annons

Var: Val di Fiemme, Italien

Tv/radio: TV6/Viaplay och P4 Radiosporten.

+ Kan Karlsson stoppas?

Just nu är det inte mycket som tyder på det. Frida Karlsson har segervittring och har nästan en och en halv minuts försprång till tvåan Tiril Udnes Weng. Men sprint står på schemat vilket inte är svenskans främsta distans.

– I sprint kan allt hända, det är bara att fokusera på den nu, sade hon efter onsdagens etappseger.

Karlsson blev femma i sprinten i Val Müstair före nyår.

+ Utmanarens coronasmäll

Norskan Anne Kjersti Kalvå har tvingats dra sig ur längdtouren efter att ha testats positivt för covid-19.

Kalvå har gjort en stark tour hittills, med tredjeplats på 10 kilometer klassiskt i onsdags som främsta prestation. Inför de tre avslutande etapperna, alla i Val di Fiemme, låg norskan trea i totalställningen, en minut och 31 sekunder bakom ledande Frida Karlsson.

En annan som har tävlat klart i touren är Ida Dahl, långloppspecialisten som de senaste veckorna fått testa den "vanliga" världscupen. Hon låg 33:a i sammandraget.

Annons

"Nu ser vi att hon inte har möjlighet att nå topplaceringar i touren totalt och då hon känner sig sliten är det bättre att hon får avbryta här och resa hem", sade Sveriges landslagschef Anders Byström i ett pressmeddelande.

+ Revansch för herrarna?

Tour de Ski inleddes med en sprint i Val Müstair. Något som blev en dyster historia för de svenska herrarna. Ingen till final och endast Anton Persson och Johan Häggström tog sig till semifinal. Läge för revansch nu?

+ Halfvarsson tror på Poromaa

William Poromaa, sexa, och Calle Halfvarsson, tia, är bäst bland de svenska herrarna i totalställningen. Och enligt Halfvarsson är Poromaa den som har störst chans att bli bäste svensk.

– Jag skulle nog ändå favorisera "Wille" lite, nu ligger han lite bättre till än vad jag gör. Gör han en okej sprint så har han en väldigt fin position, han verkar uppenbarligen i bra slag. Kanske att han kan vara bättre än mig i sista backen, jag behöver nog ha några sekunder på honom sista dagen om jag ska vara före honom, säger Halfvarsson.

+ Totalställningen i Tour de Ski efter fyra etapper:

Damer: 1) Frida Karlsson, Sverige. 2) Tiril Udnes Weng, Norge, +1.28 minuter. 3) Krista Pärmäkoski, Finland, +1.41. 4) Kerttu Niskanen, Finland, +1.55. 5) Lotta Udnes Weng, Norge, +2.17.

Övriga svenskor: 24) Moa Ilar, +5.17. 28) Maja Dahlqvist, +5.54. 34) Anna Dyvik, +6.46. 39) Märtha Rosenberg, +7.30.

Herrar: 1) Johannes Høsflot Klæbo, Norge. 2) Federico Pellegrino, Italien, +12 sekunder. 3) Pål Golberg, Norge, +14. 4) Simen Hegstad Krüger, Norge, +32. 4) Sindre Bjørnstad Skar, Norge, +32.

Annons

Svenskar: 6) William Poromaa, +37. 10) Calle Halfvarsson, +49. 28) Eric Rosjö, +2.46. 45) Johan Häggström, +3.55. 53) Oskar Svensson, +4.17. 57) Anton Persson, +5.24.

+ Så fortsätter touren

Etapp 6, lördag: Val di Fiemme, 15 kilometer, masstart, klassisk stil, damer och herrar (11.45/13.30).

Etapp 7, söndag: Val di Fiemme, 10 kilometer, masstart, fri stil (finalklättring), damer och herrar (11.00/12.45).

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons