Annons

Guide: LIV Golf – allt om den omstridda nya touren

Det är dags för den första tävlingen i saudiskbackade touren LIV Golf när stjärnor som Dustin Johnson och Phil Mickelson slår ut på Centurion Club i London under torsdagen.
Här är allt du behöver veta om satsningen.
Golf • Publicerad 9 juni 2022
Dustin Johnson och Phil Mickelson är två av stjärnorna som ska spela den nya saudiska touren Liv Golf. Rory McIlroy är inte en av dem. Arkivbild.
Dustin Johnson och Phil Mickelson är två av stjärnorna som ska spela den nya saudiska touren Liv Golf. Rory McIlroy är inte en av dem. Arkivbild.Foto: Curtis Compton /AP/TT

LIV Golf är namnet på den nya golftour som är tänkt att konkurrera med amerikanska PGA-touren och Europatouren. Satsningen är kontroversiell då LIV-touren är finansiellt uppbackad av Saudiarabien och lockar med enorma prispengar.

Bakgrund:

Annons

Redan 2019 avslöjades planer på en ny golftour, sponsrad av den saudiska staten, under namnet Premier Golf League. Två år senare bytte man namn till LIV, en referens till romerska numret 54, resultatet om en spelare gör birdie på samtliga hål på en vanlig par 72-hålsbana, samt antalet hål som kommer att spelas under LIV-tävlingar.

Den förre storspelaren Greg Norman, 67, antog rollen som vd år 2021 och har varit det stora ansiktet utåt för satsningen. I mars presenterade han planerna för hur den nya tourens schema ska se ut. Åtta tävlingar ska spelas under premiärsäsongen med en total prispott på 255 miljoner dollar, motsvarande drygt 2,5 miljarder svenska kronor.

Spelplanen:

De åtta tävlingarna spelas över 54 hål, utan kvalgräns med 48 spelare indelade i tolv fyrmannalag. Den första tävlingen går av stapeln på Centurion Club i London. Därefter blir det fyra tävlingar i USA, innan det bär av till Thailand och senare Saudiarabien.

Den stora lagfinalen spelas på Trump National Doral Miami där vinnarlagets vinstpott höjs från fem miljoner dollar till 50 miljoner dollar, motsvarande drygt 491 miljoner svenska kronor.

Stjärnorna:

Bland de anmälda till premiärtävlingen i London stack ett par namn ut. Tvåfaldige majorvinnaren och tidigare världsettan Dustin Johnson, 37, var den stora överraskningen då han tidigare sagt sig vara trogen PGA-touren. Med sin 15:e plats på världsrankningen är han den högst rankade spelare i startfältet som även innehåller majorsegrare som Sergio Garcia, Martin Kaymer och Lee Westwood.

Sist in var amerikanske superstjärnan Phil Mickelson, 51. Med 45 segrar på PGA-touren, inklusive sex majors är han ett av sportens absolut största namn. Mickelson gör därmed comeback efter en fyra månader lång timeout efter uppmärksammade uttalanden om den saudiska regimen och den amerikanska touren.

Kritiken:

LIV Golf har fått hård kritik från människorättsorganisationer som Amnesty för att ägna sig åt så kallad "sportswashing" för att förbättra Saudiarabiens rykte. När Greg Norman kommenterade mordet på journalisten Jamal Khashoggi med att "vi alla begår misstag", röt organisationen i från.

Annons

"Regimens mänskliga rättigheter är en styggelse. Greg Normans kommentarer om att den saudiska regeringens brutala mord på Jamal Khashoggi och dess försök till mörkläggning var ett 'misstag', är felaktigt och allvarligt missriktat", skrev Amnesty.

I en intervju med golfjournalisten Alan Shipnuck berättade Mickelson om sina tankar kring den nya touren.

– Vi vet att de (saudierna) mördade (journalisten Jamal) Khashoggi och att deras historia när det gäller mänskliga rättigheter är fruktansvärd. De avrättar folk där för att de är gay. När jag vet allt det här, varför skulle jag ens överväga det? För att det är en "once in a lifetime"-möjlighet att förändra hur PGA-touren fungerar, sade Mickelson.

Superstjärnan Rory McIlroy har likt många många andra toppspelare tackat nej och förbundit sig till USA-touren. 33-åringen har kallat saudi-touren för "död" och att startfältet inte är någonting att "hoppa jämfota över". Om Mickelsons kommentarer sade McIlroy följande:

– De var naiva, själviska, egoistiska, ignoranta och helt enkelt bara väldigt överraskande och tragiska.

Greg Norman har i sin tur kallat McIlroy för "hjärntvättad". 67-åringen berättade nyligen att Tiger Woods tackat nej till ett erbjudande som var "ofattbart enormt" och nämner att man försökt locka världsstjärnan med siffror i mångmiljardklassen.

Vad händer nu?

PGA-touren har hotat med uteslutning och inte velat släppa i väg några spelare då man menar att det krockar med de egna tävlingarna. Stjärnor som Dustin Johnson, Kevin Na, Sergio García, Louis Oosthuizen och Charl Schwartzel har därför sagt upp sina medlemskap med den USA-baserade touren.

Frågetecken finns kring huruvida LIV-spelare är tillgängliga för nästa års Ryder Cup i Rom, där det europeiska laget leds av Henrik Stenson. Själv säger sig Stenson inte ha fått någon information om läget.

– Nej, det har jag inte fått, det får jag referera vidare till Europatouren, sade han till TT.

Annons

Det är även oklart huruvida spelarna får spela majortävlingar i framtiden. Vissa av deltagarna har vinnarkategori sedan tidigare medan andra aldrig ens deltagit. Inga världsrankningspoäng kommer att delas ut för LIV-tävlingarna, vilket är hur man annars kvalificerar sig för en majortävling.

Fakta: Spelschema för LIV Golf Invitational Series

11 juni: Centurion Club, London, England.

3 juli: Pumpkin Ridge Golf Club, Portland, USA.

31 juli: Trump National Golf Club Bedminster, Bedminster, USA.

4 september: The International Golf Club, Boston, USA.

18 september: Rich Harvest Farms, Chicago, USA.

9 oktober: Stonehill, Bangkok, Thailand.

16 oktober: Royal Greens Golf & Country Club, Jidda, Saudiarabien.

30 oktober: Trump National Doral Miami, Miami, USA.

Fakta: Spelschema för LIV Golf Invitational Series

Dustin Johnson, världsranking 15, Louis Oosthuizen, 21, Talor Gooch, 35, Sergio García, 57, Richard Bland, 67, Shaun Norris, 68, Matt Jones, 69, Pablo Larrazabal, 70, Phil Mickelson, 72, Sam Horsfield, 74, Lee Westwood, 78, Ryosuke Kinoshita, 89, Scott Vincent, 91, Ian Poulter, 92, Bernd Wiesberger, 94, Hudson Swafford, 95, Oliver Bekker, 96, Jinichiro Kozuma, 106, Justin Harding, 109, Sadom Kaewkanjana, 118, Laurie Canter, 119, Branden Grace, 123, Charl Schwartzel 126, Hennie Du Plessis, 133, Phachara Khongwatmai, 136, Sihwan Kim, 139, JC Ritchie, 156, Adrian Otageui, 165, Hideto Tanihara, 180, Martin Kaymer, 215, Jediah Morgan, 239, Blake Windred, 259, Wade Ormsby, 265, Ratchanon TK Chantananuwat, 269, Peter Uihlein, 327, Graeme McDowell, 374, Turk Pettit, 600, Oliver Fisher, 1 034, Andy Ogletree, 1 371, Chase Koepka, 1 562, James Piot, amatör, David Puig, amatör.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons