Annons

Guide: Nations League – så fungerar det

Sverige missade VM. Fotbollsfans får i stället trösta sig med Nations League – nu startar turneringen som kan ge platser till EM 2024.
Här är allt du behöver veta om Nations League.
Fotboll • Publicerad 1 juni 2022
Frankrike fick lyfta Nations League-pokal i fjol. Arkivbild.
Frankrike fick lyfta Nations League-pokal i fjol. Arkivbild.Foto: Miguel Medina AP/TT
Dejan Kulusevski och svenska fotbollslandslaget laddar upp inför den tredje upplagan av Nations League.
Dejan Kulusevski och svenska fotbollslandslaget laddar upp inför den tredje upplagan av Nations League.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Historik:

Nations League skapades för att ersätta de internationella träningsmatcherna med tävlingsmatcher. Turneringen anordnas av det europeiska fotbollsförbundet, Uefa vartannat år.

Den första upplagan vanns 2019 av Portugal och den andra titeln i turneringens historia tog Frankrike efter att ha slagit Spanien med 2–1 i finalen i Italien i fjol.

Gruppspelet:

Annons

55 europeiska landslag rangordnas i fyra olika divisioner, från A till D, baserat på världsranking och tidigare resultat.

A-divisionen är den högsta och är, likt B- och C-divisionerna, sammansatt av fyra grupper om fyra nationer. Bottendivisionen består enbart av en grupp på fyra lag och en på tre lag.

Nationerna möter varandra hemma och borta där gruppsegrarna i de tre lägsta divisionerna flyttas upp. De fyra gruppvinnarna i A-divisionen spelar slutspel.

Den nation som slutar sist i sin grupp i A- och B-divisionen flyttas ned till en lägre division. Tabelljumborna i C-divisionen spelar playoff om vilka två lag som blir nedflyttade.

Slutspelet:

De fyra gruppsegrarna från den högsta divisionen möter varandra i semifinaler där två lag går till final. Förlorarna spelar match om tredje pris. Vinnaren av finalen har vunnit Nations League. Det är ännu inte fastställt på vilken plats denna upplagas slutspel kommer hållas.

När spelas matcherna:

Första fyra omgångarna spelas mellan 1 och 14 juni, 2022. De avslutande två gruppspelsmatcherna avgörs mellan 22 och 27 september. Semifinalerna spelas den 14 och 15 juni 2023, medan finalen och tredjeprismatchen går av stapeln den 18 juni.

Nordiska lagen:

Sverige är åter i B-divisionen efter att ha slutat sist i sin grupp i A-divisionen senast. Övriga lag i Sveriges grupp är Norge, Serbien och Slovenien.

Danmark är enda nordiska land i A-divisionen. I den näst högsta divisionen finns även Island och Finland, samt Norge i Sveriges grupp.

Övrigt:

Tre lag i grupp B2 i B-divisionen är säkra från nedflyttning då Uefa beslutat att ge Ryssland jumboplatsen efter landets invasion av Ukraina.

Annons

Det är ännu inte klart hur Nations League-resultaten kommer att påverka kvalspelet till EM 2024. Efter den första upplagan fick gruppvinnarna chansen att kvala sig vidare via playoff om man misslyckades att ta sig direkt till EM.

Uefa ska meddela hur kvalspelet till EM 2024 ska gå till senare i juni.

I kvalet till årets VM i Qatar gavs två platser i playoffspelet till de bästa vinnarna av sina Nations League-grupper som slutade sämre än tvåa i sin kvalgrupp (Österrike och Tjeckien).

Fakta: Nations League-grupperna

A-divisionen:

Grupp 1: Frankrike, Danmark, Kroatien, Österrike

Grupp 2: Spanien, Portugal, Schweiz, Tjeckien

Grupp 3: Italien, Tyskland, England, Ungern

Grupp 4: Belgien, Nederländerna, Polen, Wales

B-divisionen:

Grupp 1: Ukraina, Skottland, Irland, Armenien

Grupp 2: Island, Israel, Albanien, Ryssland är uteslutet.

Grupp 3: Bosnien-Hercegovina, Finland, Rumänien, Montenegro

Grupp 4: Sverige, Norge, Serbien, Slovenien

C-divisionen:

Grupp 1: Turkiet, Luxemburg, Litauen, Färöarna

Grupp 2: Nordirland, Grekland, Kosovo, Cypern

Grupp 3: Slovakien, Belarus, Azerbajdzjan, Kazakstan

Grupp 4: Bulgarien, Nordmakedonien, Georgien, Gibraltar

D-divisionen:

Grupp 1: Liechtenstein, Moldavien, Andorra, Lettland

Grupp 2: Malta, Estland, San Marino

Fakta: Nations League-grupperna

2/6 20.45 Slovenien–Sverige, Ljubljana.

5/6 20.45 Sverige–Norge, Solna.

9/6 20.45 Sverige–Serbien, Solna.

12/6 18.00 Norge–Sverige, Oslo.

24/9 20.45 Serbien–Sverige, Belgrad.

27/9 20.45 Sverige–Slovenien, Solna.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons