Annons

Guide: Sverige möter Tjeckien i JVM-semifinal

Ishockey • Publicerad 4 januari 2023
Sverige möter Tjeckien i semifinal i junior-VM.
Sverige möter Tjeckien i semifinal i junior-VM.Foto: Darren Calabrese/AP/TT

Vad: Tjeckien–Sverige, junior-VM i ishockey, semifinal.

När: Onsdag, 20.30 svensk tid.

Annons

Var: Scotiabank Centre, Halifax, Kanada.

Tv/radio: SVT1/SVT Play, P4 Radiosporten

+ Vägen till semifinalen

Sverige, gruppspel: Österrike 11–0, Tyskland 1–0, Tjeckien 3–2, Kanada 1–5. Kvartsfinal: Finland 3–2.

Tjeckien, gruppspel: Kanada 5–2, Österrike 9–0, Sverige 2–3, Tyskland 8–1. Kvartsfinal: Schweiz 9–1.

+ Tidigare möten

Sverige vann gruppspelsmatchen mot Tjeckien med 3–2 efter förlängning. Ludvig Jansson blev stor matchhjälte genom att både göra 2–1-målet och det avgörande målet i förlängningen. Och tidigare i höstas vann Sverige tre möten med Tjeckien. Först i bronsmatchen i JVM i augusti, 3–1, sedan i en fyrnationsturnering i Finland, 5–4, och i november blev det 4–3 i en turnering i Tjeckien.

+ Så har det gått tidigare

Det är 13 år sedan Sverige tog JVM-guld. 2018 spelade Juniorkronorna final, men förlorade mot Kanada. Och 2020 och 2022 blev det brons. Tjeckien har inte vunnit JVM sedan 2001. I det uppskjutna mästerskapet i fjol, som spelades i augusti, tog det hårt på tjeckerna att förlora semifinalen mot Kanada. Man hämtade sig inte till bronsmatchen och förlorade mot Sverige, 1–3.

+ Målvakt i storform

Annons

Sveriges målvakt Carl Lindbom är turneringens bäste med 94,19 i räddningsprocent. Hans storspel har räddat Sverige i flera matcher. Ludvig Jansson är Sveriges bäste poänggörare med tre mål och fyra assist och i kvartsfinalen klev Leo Carlsson, som nyligen fyllt 18 år, fram genom sina två mål och var matchens gigant. Carlsson missade gruppspelsmatchen mot Tjeckien då han var lite krasslig.

+ Tjeckisk effektivitet

Tjeckien har imponerat i JVM och har endast förlorat en match, mot Sverige i gruppspelet, 2–3. Och man har vunnit stort – har hela 33–7 i målskillnad så här långt och är bästa laget vad gäller måleffektivitet. Jiri Kulich och Gabriel Szturc är båda i skyttetoppen med fem mål. Och Stanislav Svozil har svarat för åtta poäng totalt, varav sju assist.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons