Annons

Guld - till slut

Efter många långa år som utmanare fick Malmös fotbollsdamer äntligen till det.
SM-guldet vanns i överlägsen stil och bland de verkliga nyckelspelarna fanns Växjöprodukten Frida Nordin.
Hon är vinnare av Smålandspostens guldnål, priset till främsta lagidrottare i Kronobergs län 2010.
Sport • Publicerad 24 december 2010

Det var Jörgen Pettersson som kom på smeknamnet. Under sin tid som huvudtränare i Malmö häpnade han efter ännu ett i raden av konditionstester där den långlöpande evighetsmaskinen Frida Nordin toppat listorna.

Det var där namnet föddes.

Annons

Den vita kenyanen.

Det är ett fint smeknamn. Ett smeknamn som säger mycket. Ett smeknamn som även uppskattas av dess huvudperson.

– Jag är stolt över att kallas så. Det är lite av min spelstil att springa och kämpa mycket, säger Frida Nordin.

Det var i Hovshaga allt började. Det var där Frida Nordin som liten knatte började spela organiserad fotboll för första gången. Efter en kortare tur till Alvesta kom hon 1998 som 16-åring till Östers IF.

Genom Fridas slit och löpvillighet hade Öster snart en nyckelspelare på sitt mittfält. En som nästan aldrig gjorde en dålig match. En som tränarna alltid visste att de visste var de hade och kunde lita på.

Det blev bara tre år i Öster. Klubben gick upp i allsvenskan hösten 2000 men åkte sedan ut med dunder och brak efter comebacksäsongen. För Frida Nordin, som sedan länge varit bofast i diverse flick- och juniorlandslag, var en flytt till en annan allvensk klubb oundviklig.

– Att ta steget att flytta från Växjö blev en stor utmaning. Jag valde Malmö för att det låg ganska nära Växjö och för att Malmö hade ett bra lag och att jag därför skulle ha bra förutsättningar för att utvecklas som spelare. Det valet har jag aldrig behövt ångra, säger Frida Nordin.

Trots att Malmö alltid fanns med i toppen var det alltid något annat lag i allsvenskan som var bättre. Umeå IK:s storhetstid pågick mellan 2000 och 2008 då västerbottningarna tog sju av nio guld (Djurgården/Älvsjö vann 2003 och 2004). När Umeå till sist drabbades av ekonomisk kris och Malmö satsade – ja, då fick Linköping till en fullträff och blev mästare 2009.

Sedan Frida Nordin kom till klubben hade Malmö, före årets säsong, radat upp följande resultatrad: 2, 3, 3, 2, 4, 3, 3, 3.

Sedan lossnade allt. LdB Malmö hade både rutin, flow och vinnarmentalitet i överflöd och det efterlängtade guldet blev verklighet redan i början av oktober. Snacka om efterlängtat.

Annons

– Guldet blev klart efter bortamatchen mot Göteborg. Först fattade jag inte riktigt vad som hänt. Luften gick liksom ur en. Det tog ett tag innan det blev verklighet, men efter sista matchen blev det ett fantastiskt firande tillsammans med 300 inbjudna gäster, minns Frida Nordin.

Vid 28 års ålder verkar Frida Nordin vara i bättre form än någonsin tidigare i karriären. Vi ber LdB Malmös tränare Martin Sjögren beskriva Frida Nordin. Hans svar säger det mesta:

– Frida är en spelare som alltid ger hundra procent. Hon är alltid bland de två första jag tar ut när jag sätter upp laget. Frida ligger bakom väldigt mycket av vårt offensiva spel och är en oerhört viktig spelare – både för laget, för föreningen och för mig. Tyvärr är hon av någon anledning inte med i landslaget i dag. Jag kan inte förstå varför. I mina ögon är Frida Nordin en av Sveriges tio bästa fotbollsspelare.

Frida, vad säger du själv om landslaget?

– Det är klart att det är oerhört stort att få representera sitt land. Alla vill spela i landslaget. Jag har mitt fokus på LdD och skulle jag få chansen i landslaget ser jag det som en bonus. Det är förbundskaptenen som tar ut laget. Jag kan bara göra mitt bästa och hoppas att jag blir uttagen.

Namn: Frida Nordin.

Född: 23 maj 1982.

Position: Mittfältare.

Klubbar i karriären: Hovshaga, Alvesta, Öster, Malmö (kontrakt till och med 2012).

Meriter: SM-guld med Malmö 2010, 32 A-landskamper, totalt tio säsonger i allsvenskan med Malmö (9) och Öster (1). Frida fanns även med i det svenska landslag som tog VM-silver 2003 men spelade inte.

Aktuell: Vinnare av Smålandspostens guldnål 2010.

Daniel Enestubbe
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons