Annons

Guldlopp för Alexander Brorsson

I helgen avgjordes friidrotts-SM på Campus Arena i Umeå. I häcklöpningen deltog flera Växjölöpare som under lördagseftermiddagen rönte stora framgångar. Snabbast i 110 meter häck blev Alexander Brorsson på tiden 13,86 som ledde till SM-guld och en biljett till EM.
Sport • Publicerad 4 augusti 2014
Alexander Brorsson springer hem ett av länets SM-guld i Friidrott.
Alexander Brorsson springer hem ett av länets SM-guld i Friidrott.Foto: Anders Sjögren

Efter helgens försök fanns flera Växjöfavoriter med i startlistan till finaler på 110 meter och 100 meter häck.

När 110 meter häck skulle avgöras blev det en strulig final. Två löpare försvann på de inledande häckarna, men det störde inte Alexander Brorsson från Atleticum Växjö SK. Han berättade senare att han innan finalen fått tipset att ta det lugnt, för då skulle han springa fortare. Så skulle det också bli.

Annons

– Jag har väl tänkt så tidigare någon gång, men aldrig klarat av att göra det, sa Alexander som ofta är explosiv vilket lett till att han vid tillfällen överproducerat i häckloppen.

Tipset gav frukt och Alexander sprang i mål på tiden 13,86, vilket var under kvalgränsen till EM i Zürich samt tre hundradelar snabbare än EM-kvalade Philip Nossmy från Malmö AI. Först i mål innebar också ett SM-guld.

– Det är andra gången jag vinner SM, jag har sedan tidigare ett guld på 60 meter häck, men nu har jag också ett på 110 meter häck. Det känns väldigt bra, sa han efter loppet som är den förste guldmedaljören från Atleticum Växjö SK som står högst på en SM-pall.

Brorsson vann sedan sitt heat på 200 meter, där hans tid 21,12 var försökssnabbast. I semifinalen kände sig Alexander trög, och slutade trea med tiden 21,48. I finalen tog sig i mål på tiden 21,26 och slutade på en fjärdeplats, bara hundradelen bakom trean Joel Groth från Bollnäs. Segrare blev Nil de Oliveira med tiden 20,82 före Tom Kling-Baptiste på tiden 20,92, där bägge är klara för EM.

Ellinore Hallin från IFK Växjö formligen svävade fram i sitt försök på 100 meter häck och slog personbästa med tiden 13,42. Bland annat imponerade hennes förmåga att accelererar sig genom loppet. Trots att hon övertygade så har hon haft besvär med ryggen som skulle kunna bli ett problem i finalen.

– Vinden. Den var ju 3,1 meter/sekund. Så det är inte giltigt. Jag är under kvalgränsen till EM, men i för stark vind, sa Ellinore efter finalen där hon drog ifrån på slutet och trots vinnartiden på tiden 13.35 blir det inte någon EM-start.

– I dag var det tiden som var det viktigaste. Men det är klart att jag skall vara jättenöjd ändå, sa Ellinore som överraskande levererade bra i två lopp på en och samma dag.

– Ja, det var lite chockerande. Jag låg i fosterställning mellan loppen (på grund av ryggen, red anm). Men jag kunde inte springa så tekniskt bra som i försöken. Nu blev det att jag fick kämpa mycket mer i finalen, konstaterade hon som med blandade känslor fick lägga SM-finalen till handlingarna.

Lisa Linnell, som tävlar för Atleticum Växjö SK, gjorde ett riktigt bra lopp där hon slutade femma i finalen på 13,93. Tyvärr orkade hon inte riktigt hela vägen, men sprang väldigt snabbt under mittpartiet.

Hasse Sjögren

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons