Annons

Gulldén: "Man kan känna sig lite fri"

Han vill ha ett aggressivt och fysiskt spel men är samtidigt noga med detaljerna.
Det säger landslagsspelarna i handboll om sin nye förbundskapten Tomas Axnér.
Handboll • Publicerad 6 december 2020
Förbundskapten Tomas Axnér under handbollslandslagets träning inför EM.
Förbundskapten Tomas Axnér under handbollslandslagets träning inför EM.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Axnér har nu lett laget i sex matcher, varav två tävlingsmatcher i EM, och Sverige har bara förlorat en gång, i en träningsmatch.

– Vi har ju inte haft så mycket tid tillsammans, en vecka i oktober, och nu 1,5 vecka. Han är väldigt engagerad och han vill väldigt mycket. Det känns som att vi mer och mer lär känna varandra och förstår varandra i snacket och kommunikationen och allt sånt, säger högersexan Hagman.

Annons

Det har under Axnérs korta tid jobbats hårt på hans spelidéer med ett aggressivt och fysiskt försvarsspel.

– Han vill att vi ska vara fysiska och göra spelstopp på motståndarna, att vi kommer upp, gör mycket låsningar och jobbar med inbrytningar från tvåor och treor – att de kommer in och tar exempelvis mittnian så spelet dör, säger mittsexan Linn Blohm.

"Extra skruv på allt"

Blohm säger också att Axnér är mycket för att jobba med detaljerna.

– Vi har jättemånga kombinationer i anfall och det ska vara en extra skruv på allting. Kör vi en rundgång ska det inte bara vara en vanlig rundgång utan en grej också, säger Blohm.

Veteranen Isabelle "Bella" Gulldén håller med:

– Han är extremt inne i detaljer. Går in i detaljer i spelet och hittar små lösningar i spelmoment, till exempel samarbeten två och två, säger Gulldén.

Hon säger också att Axnér inte är rädd för att ta risker.

– Många tränare som man haft är kanske lite försiktiga, och säger ”gör inte den passningen” eller så, eller vill att man ska hålla tillbaka. Tomas känns väldigt öppen för att våga. Det är härligt. Man kan känna sig lite fri, säger Gulldén.

Ser till individerna

Blohm tycker också att det är bra att Axnér inte bara ser till laget utan också till individerna.

– Han vill utveckla en. Han säger att "om du sätter så i stället så får du till det här skottet eller den här passningen". Får vi till det individuella också kan vi höja oss både som individer och som lag, säger hon.

Annons

Spelarna säger att det är en hel del som ännu inte satt sig av Axnérs spelidéer.

– Vi behöver hitta en bas och en struktur i det också. Det kommer nog mer och mer ju fler matcher vi spelar, säger Blohm.

Sverige har spelat två gruppspelsmatcher i Danmark, vunnit över Tjeckien och tagit en poäng mot Spanien.

På måndag väntar Ryssland i den sista gruppspelsmatchen. Därefter väntar spel i huvudrundan för Sverige.

Fakta: Tomas Axnér

Född: 30 november 1969 (51 år).

Meriter som spelare: Högersexan spelade i H43 och Lugi, innan han blev Tysklandsproffs i Gummersbach och Minden. Har gjort över 1 000 mål i både Sveriges och Tysklands högsta ligor.

Meriter som tränare: Spelade i H43 och var samtidigt asisterande tränare i H43 2005-2010. Assisterande tränare i Lugi två år innan han blev huvudtränare. Tog ett sabbatsår 2014-15 innan han återkom till Lugis herrlag.

Övrigt: Har varit expertkommentator och bisittare i TV4 och skrivit i bloggar.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons