Annons

Haalands stora show – sänkte Sverige på Friends

Janne Anderssons landslag famlar efter en väg framåt efter VM-missen.
Det går så där.
Erling Braut Haaland stal showen – och visade vad många anat: Norsk landslagsfotboll är just nu steget före svensk.
Robin Olsen räddade Sverige från ett betydligt större nederlag än 1–2 i Nations League.
Fotboll • Publicerad 5 juni 2022
Erling Braut Haaland, tvåmålsskytt när Norge slog Sverige med 2–1 på Friends arena.
Erling Braut Haaland, tvåmålsskytt när Norge slog Sverige med 2–1 på Friends arena.Foto: Fredrik Varfjell/NTB/TT

Redan i EM-kvalmatcherna för tre år sedan – båda slutade oavgjort – var styrkeförhållandet på väg att tippa över till norsk fördel, i synnerhet i mötet på Friends arena.

Den matchen dominerades långa stunder av Norge.

Annons

I en tid när Erling Braut Haaland klättrar mot internationell superstjärnestatus samtidigt som Janne Andersson snudd på får annonsera efter dugliga mittbackar vägde brödrakampen tidigt över till norsk fördel.

Men sättet det skedde på var billigt. Det hade inget att göra med mittbackskrisen, där Alexander Milsosevic, som kvalitetsmässigt har en handfull svenska mittbackskollegor (dessvärre är dessa skadade eller inte intresserade av landslagsspel) före sig i kön, spelade från start.

AIK:s mittbacksklippa var inte ens inblandad i händelsen som fick avgörande betydelse – och det redan efter en dryg kvarts spel.

"Jäkla skämt"

Morten Thorsby föll i duellen med Emil Krafth. Kontakten var minimal. Anthony Taylor tvekade först. Sedan kom signalen. Straff. Där borde hans engelska kollegor i VAR-rummet reagerat.

– För mig är det ett stort jäkla skämt, sade experten Fredrik Ljungberg i Viaplay.

Dessutom varnades Krafth och är avstängd mot Serbien på torsdag.

Haaland var lika pardonlös som alltid. 0–1, stenhårt i ena hörnet. Mål nummer 17 på 19 landskamper.

Domslutet kan diskuteras, men knappast den norska ledningen. Robin Olsens räddning på Alexander Sørloths nick kort dessförinnan var en av hans svettigare under landslagskarriären.

I letandet efter framtidsnamnen i lagets maskinrum valdes Jens Cajuste och Mattias Svanberg före Kristoffer Olsson och Jesper Karlström. Mittfältarna har så mycket gratis i fråga om talang och de kommer att göra starkare landskamper. Cajuste är en fysisk och cynisk spelare men emellanåt opolerad och övermodig. Svanberg ville mycket, fick ut mindre.

Krafth nära kvittering

I Anderssons förändringsprocess ingår att införa ett offensivare, rörligare spel. De första 45 såg vi motsatsen. Det var otajmat, sökande och för långsamt.

Annons

Direkt i andra släpptes spärrarna. Krafth – av alla – fick den klaraste kvitteringschansen, men Birger Meling täckte som siste man. Det var kulmen på några intensiva, inledande svenska attacker.

Emil Forsberg tog en slalomtur in i det norska straffområdet men stoppades av Leo Østigård. Brytningen var lika mycket på fot som boll – men Taylor vinkade spela vidare.

Viktor Gyökeres och Anthony Elanga kom in, Alexander Isak och Forsberg togs ut.

Dejan Kulusevski bröt sig fram, men skottet gick över.

Chanser och spelövertag har ingen som helst inverkan på resultatet. Joakim Nilsson missbedömde en boll, Haaland kom loss och 21-åringen missar sällan bjudningar av det generösa slaget.

0–2 i minut 69 och game over.

"Vi blir undersökande"

Haaland var nära ett hattrick, men Robin Olsen tyckte att det Norges Zlatan haft tillräckligt roligt.

På tilläggstid reducerade Anthony Elanga.

– Vi förlorade mot Norge, det är en match vi ville vinna. I returmatchen (Norge borta nästa helg) tror jag vi kan göra det ännu bättre, säger Elanga till Viaplay.

Förbundskapten Janne Andersson om nederlaget:

Annons

– Jag tyckte vi var för försiktiga i första halvlek, vi har mycket nytt som spelarna springer och tänker på. Vi blir undersökande. I andra halvlek, fram till tvåan kommer, så är vi i princip på deras planhalva hela tiden och det är jag jättenöjd med. Vi hade ett jättegrepp, momentum är ett ord som jag inte klarar av, men vi var i det.

– Som helhet och prestation, och i fasen vi är i nu... jag kan inte säga att spelarna inte gör det okej för det tycker jag att de gör, men förlorar man är det alltid surt.

Fakta: Så fortsätter Nations League

9 juni: Sverige–Serbien, 20.45 i Solna.

12 juni: Norge–Sverige, 18.00 i Oslo.

24 september: Serbien–Sverige, 20.45 i Belgrad.

27 september: Sverige–Slovenien, 20.45 i Solna.

Gruppvinnaren flyttas upp till A-divisionen medan jumbon åker ner till C-divisionen.

Fakta: Så fortsätter Nations League

1–2, Nations League (Solna, 2022)

1–1, EM-kval (Solna, 2019)

3–3, EM-kval (Oslo, 2019)

0–0, vänskap (Oslo, 2017)

1–1, vänskap (Oslo, 2015)

4–2, vänskap (Solna, 2013)

2–3, vänskap (Solna, 2005)

Fotnot: Sverige siffror anges först.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons