Annons

Haaland om pressen: "Blir bedömd varje vecka"

Erling Braut Haaland kallar sig själv en underhållare inför Premier League-debuten mot West Ham.
Målmaskinen omfamnar pressen på prestation för Manchester City.
Fotboll • Publicerad 4 augusti 2022
Manchester Citys Erling Braut Haaland, höger, i Community Shield mot Liverpool. Arkivbild.
Manchester Citys Erling Braut Haaland, höger, i Community Shield mot Liverpool. Arkivbild.Foto: Frank Augstein/AP/TT

På söndag väntas Erling Braut Haaland göra Premier League-debut för Manchester City. Den regerande ligamästaren gästar West Ham i premiäromgången av den engelska fotbollsligan.

Många har förväntningar på att den 22-årige norske stjärnanfallaren ska leverera direkt. Förra säsongen slutade Haaland på tredje plats i tyska Bundesligas skytteliga, med 22 mål på 24 matcher.

Annons

– Vi får se hur lång tid det tar att acklimatisera sig, säger Haaland i en intervju med Sky Sports och fortsätter:

– För vissa kan det ta tid, vissa kan komma in i det direkt. Vi får se, men jag är inte orolig. Det är livet som fotbollsspelare, du måste leva med det.

"Du måste leverera"

Haaland har redan gjort mål för City, det avgörande i träningsmatchen mot tyska storlaget Bayern München (1–0) i Green Bay, USA, för ett par veckor sedan. Förra helgen förblev han mållös när City förlorade Community Shield, den engelska supercupen, mot Liverpool (1–3) i Leicester.

– Du är en slags underhållare. Du blir bedömd varje vecka för det du gör på planen, du måste leverera och göra ditt bästa, säger han.

Det är knappt två månader sedan Haaland blev klar för spel i Manchester City som vunnit Premier League två år i rad. Inget lag har vunnit den engelska herrligan tre säsonger i rad på 14 år, sedan Manchester Uniteds tre raka ligatitlar säsongerna 2006–07, 2007–08 och 2008–09.

I pappas fotspår

Haaland föddes i juli 2000. I samma veva värvades hans pappa, den defensive mittfältaren Alf-Inge, från Leeds till Manchester City i Premier League. Anfallsstjärnan Erling, som inledde sin fotbollskarriär hemma i Norge, är uppväxt med engelsk fotboll.

– Jag växte upp i Norge och där är det Premier League som gäller oavsett. Alla kollar på Premier League på tv och har ett favoritlag, det är Premier League hela tiden, säger Erling Braut Haaland.

– Jag ser fram emot att känna atmosfären och rivaliteten mellan vi och dem (de andra lagen) med supportrarna mot varandra. Jag har varit på många matcher i England och det är någonting som jag gillat väldigt mycket.

City beräknas ha betalat motsvarande 634 miljoner kronor för att köpa loss Haaland från hans kontrakt med Dortmund, enligt BBC.

Fakta: Erling Braut Haaland

Född: den 21 juli 2000 i Leeds (22 år).

Nationalitet: Norsk.

Position: Anfallare.

Klubblag: Manchester City.

Tidigare klubbar: Bryne, Molde, Red Bull Salzburg, Borussia Dortmund.

Landskamper: 21 matcher, 20 mål.

Ligamål och matcher per säsong:

2017: 14 matcher/2 mål, Molde.

2018: 25/12, Molde.

2018–2019: 14/16, Salzburg.

2019–2020: 15/13, Dortmund.

2020–2021: 27/28, Dortmund.

2021–2022: 24/22, Dortmund.

Matcher och mål i Champions League: 19 matcher, 23 mål.

Källa: Transfermarkt

Fakta: Erling Braut Haaland

I morgon, fredag: Crystal Palace–Arsenal (21.00 svensk tid).

Lördag: Fulham–Liverpool (13.30), Tottenham–Southampton, Newcastle–Nottingham, Bournemouth–Aston Villa, Leeds–Wolverhampton (alla 16.00), Everton–Chelsea (18.30).

Söndag: Leicester–Brentford, Manchester United–Brighton (båda 15.00), West Ham– Manchester City (17.30).

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons