Annons

Häcken överlägset – mosade Degerfors med 6–1

Svenska mästarlaget verkar ha hur många offensiva hot som helst.
I Häckens 6–1-kross mot Degerfors presenterade sig Momodou Sonko.
18-åringen pangade in sitt första allsvenska mål – när han varit på planen i 52 sekunder.
Fotboll • Publicerad 13 maj 2023
Häckens Momodou Sonko firas efter sitt första allsvenska mål.
Häckens Momodou Sonko firas efter sitt första allsvenska mål.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Mållösa och förlorare i förra omgången mot Halmstad. Men nu gjorde Häckenspelarna som de brukar. Massor av mål.

Fem olika målskyttar låg bakom 6–1-vinsten över Degerfors. Den sista av dem var nog allra gladast.

Annons

Momodou Sonko, 18, byttes in i 58:e minuten. Han ersatte den comebackande Ibrahim Sadiq, som hade gjort ett mål och visat hur mycket han betyder för Häckens offensiv med sin snabbhet.

Degerforsspelarna kanske hoppades att få det lite lugnare i sitt vänsterförsvar när den skicklige ghananen byttes ut.

”Äntligen första målet”

Men den unge göteborgaren som kom in behövde inte ens en minut på planen innan han skar in från höger och pricksköt med vänstern, ribba in.

– Jag blev förvånad själv att det var efter bara 52 sekunder. Men jag fick min chans och tog den. Jag har en vana när jag viker in, att sikta mot första stolpen om det är öppet. Den här gången var det självklart när målvakten flyttade sig, säger Momodou Sonko, och fortsätter:

– Det var mitt femte inhopp i allsvenskan. Äntligen fick jag göra det första allsvenska målet. Väldigt skönt.

Matchen var avgjord i halvtid. Då ledde Häcken med 4–1, utan att ha gjort en superhalvlek.

Utan att prestera på topp plockade Häcken fram det ena giftiga anfallet efter det andra. Laget har så många spelare med snabba och tekniska fötter och smarta fotbollshjärnor.

– Konkurrensen är svår på kanterna. Men när man väl får spela är det väldigt enkelt att kombinera. Vi har en klar plan för vad vi vill göra men också en stor frihet när man har bollen, säger Momodou Sonko, som är fostrad i Västra Frölunda IF.

”Ingen drömresa”

Degerfors fick hopp en liten stund när Dijan Vukojevic hade skjutit 1–1 via stolpen i närheten av krysset. Det var ett av de vackraste skotten hittills i årets allsvenska.

Men sedan rasade allt för värmlänningarna.

Annons

Det röda och vita laget har rest till Göteborg två gånger på drygt en vecka. Och släppt in tolv mål på de två matcherna.

– Det är ju ingen drömresa. Men nu har vi gjort årets resor hit. Värre går det inte att föreställa sig, säger tränaren Tobias Solberg.

Degerfors har allsvenskans klart mest läckande försvar. Totalt har det rasat in 23 bollar förbi målvakten Sondre Rossbach på åtta matcher.

– Det är ohållbart, det vet vi ju alla. Vi jobbar stenhårt på att rätta till det. Men i dag mötte vi så pass skickliga spelare att vi inte klarade av det rent individuellt, säger Solberg.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons