Annons

Halfvarsson kroknade – Klæbo skrev historia

Johannes Høsflot Klæbo står i en klass för sig i Tour de Ski.
På 10 kilometer klassiskt i Oberstdorf kom karriärens 14:e etappseger – flest någonsin.
Bakom den överlägsne norrmannen hade Calle Halfvarsson häng på pallen, men sekunderna emot sig till slut.
Skidor • Publicerad 3 januari 2023
Calle Halfvarsson, här under en tidigare etapp i Tour de Ski, stod för en stark insats på 10 kilometer klassiskt i Oberstdorf på tisdagen.
Calle Halfvarsson, här under en tidigare etapp i Tour de Ski, stod för en stark insats på 10 kilometer klassiskt i Oberstdorf på tisdagen.Foto: Terje Pedersen/NTB/TT

Efter tre kilometer ledde Calle Halfvarsson 10-kilometersloppet i klassisk stil i tyska Oberstdorf klart. Men säsongens första pallplats i ett distanslopp försvann i takt med orken.

Vid passeringen halvvägs hade Halfvarsson redan börjat tappa på tourens suverän Johannes Høsflot Klæbo, och han skulle bli passerad av ytterligare två norrmän innan mållinjen passerats.

Annons

Den slutliga fjärdeplatsen på tourens tredje etapp var ändå ett styrkebesked från den 33-årige svensken, och till slut skiljde bara två och en halv sekund till pallen.

"Lyckades bita ihop"

– Det var otroligt spännande. Han var så trött där på slutet, men att han lyckades bita ihop såpass att han ändå blev fyra, det är riktigt bra gjort. Kul att vi är med och slåss om pallen, det känns riktigt viktigt att vi kan röra norrmännen, säger Sveriges landslagschef Anders Byström till Viaplay.

Varken Halfvarsson eller någon annan var ändå nära Johannes Høsflot Klæbo, som tog sin tredje raka seger i årets Tour de Ski. Det var 26-åringens 14:e etappseger i touren, och han klev därmed förbi landsmannen Petter Northug som tävlingens mest framgångsrika åkare.

– Det är en fantastisk start på det nya året. Nu är mitt år fullbordat. En fantastisk dag, säger Johannes Høsflot Klæbo i segerintervjun.

Klättrar i totalen

Det blev en helnorsk pall i Oberstdorf. Simen Hegstad Krüger blev tvåa, 12,4 sekunder bakom Klæbo, och Didrik Tønseth blev trea, 22,4 sekunder från segern.

William Poromaa blev näst bäste svensk på en 14:e-plats, 50 sekunder bakom Høsflot Klæbo.

I sammandraget klättrar Halfvarsson till femte plats, 1.11 bakom Johannes Høsflot Klæbo. Poromaa är åtta, ytterligare tolv sekunder från täten.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons