Annons

"Halva rummet lämnade när jag och Coleman sjöng"

Två VM-guld och ett världsrekord.
Hur firade Sarah Sjöström, 29, framgångarna i Japan?
Bland annat med karaoke.
– Halva rummet lämnade när jag och Coleman (Michelle) drog i gång och sjöng, säger simstjärnan.
Simning • Publicerad 1 augusti 2023
Sarah Sjöström i Sverige igen.
Sarah Sjöström i Sverige igen.Foto: Oscar Olsson/TT

Sarah Sjöström är tillbaka på svensk mark och landade på Arlanda flygplats tidigt under tisdagsmorgonen. I söndags firades helgens VM-succé som innehöll två guld (50 meter fjäril och 50 fritt) och ett världsrekord (i semifinalen på 50 fritt med tiden 23,61).

– Det känns jättebra. Vi firade med en lugn middag och lite karaoke, det var festligt. Det var inga vackra toner som kom men kul var det. Halva rummet lämnade när jag och Coleman (Michelle) drog i gång och sjöng, det säger ganska mycket om våra röster, säger Sjöström på Arlanda.

"Laddar inför Paris"

Annons

I japanska Fukuoka skrev 29-åringen historia när hon passerade amerikanske legendaren Michael Phelps. Sjöström har totalt tagit 21 individuella VM-medaljer jämfört med Phelps 20.

– Det har inte varit ett mål att jag ska vinna ett visst antal medaljer i VM, eller att jag ska slå Phelps. Om jag hade lagt upp det som mål så hade förväntningarna varit för höga på mig själv.

TT: Vad blir nästa mål?

– Det är att ladda inför OS i Paris nästa år och försöka vara så snabb som möjligt.

Siktar mot OS 2028

Nu väntar vila för supersvenskan och därefter ett par världscuptävlingar i oktober för att hålla formen intakt. Samtidigt har Sjöström framtiden klart för sig.

– Vissa dagar känner man sig färdig men jag trivs rätt bra med min vardag, och så länge jag gör det så kommer jag att hålla på fortfarande. Men jag ser mig absolut tävla i OS 2028 i LA (Los Angeles).

– Jag försöker ta ett år i taget. Nästa tävling är OS i Paris och konkurrensen kommer att vara tuffare. Det brukar vara samma simmare men man brukar steppa upp. Det blir också mitt femte OS så bara det är något jag är stolt över, att jag har kunnat hålla på i så många år.

Efter det framgångsrika världsmästerskapet i Fukuoka har Sarah Sjöström nämnts som tidernas kanske främsta svenska idrottare. Men det är inget hon går och tänker på.

– Det är jättekul om någon tycker det. Men det är inget jag har strävat efter.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons