Annons

Hamilton inte på plats när Verstappen prisades

Sjufaldige världsmästaren Lewis Hamilton var inte på plats när årets segrare Max Verstappen tog emot segrarstatyetten. Hamilton beskrivs som "desillusionerad" efter förlusten.
Bilsport • Publicerad 17 december 2021
F1-mästaren Max Verstappen vid prisceremonin med flickvännen Kelly Piquet.
F1-mästaren Max Verstappen vid prisceremonin med flickvännen Kelly Piquet.Foto: Thibault Camus/AP/TT
Lewis Hamilton i ledningen framför Max Verstappen i det avgörande loppet i Abu Dhabi den 12 december.
Lewis Hamilton i ledningen framför Max Verstappen i det avgörande loppet i Abu Dhabi den 12 december.Foto: Hassan Ammar/AP/TT

Årets F1-mästerskap avgjordes under dramatiska former, som lär diskuteras i bilsportskretsar i flera år framöver.

Inför det säsongsavslutande loppet hade både brittiske regerande mästaren Lewis Hamilton och nederländske utmanaren Max Verstappen samma poäng. Hamilton såg ut att ha loppet under kontroll, men en sen krasch ledde till att Verstappen kunde byta däck, och när fältet trycktes ihop blev det avgörande.

"Lång tid att smälta"

Annons

Mercedeschefen Toto Wolff har svårt att smälta hur det blev, och säger att han och Hamilton är desillusionerade.

– Du börjar ifrågasätta om allt jobb du lagt ned – all svett, tårar och blod – kan demonstreras genom det bästa möjliga framträdandet på banan, för det kan tas bort slumpmässigt, säger han vid en digital pressträff, enligt ESPN.

Mercedes drog förvisso tillbaka sitt överklagande eftersom man fått löfte från Internationella bilsportsförbundet FIA om att händelserna vid loppet ska analyseras.

– Det kommer att ta lång tid för oss att smälta vad som hände i söndags. Jag tror inte att vi någonsin kommer att komma över det. Det är inte möjligt, särskilt som förare, fortsätter Wolff.

Han antyder att Hamilton kan komma att kasta in handduken.

– Jag hoppas verkligen att Hamilton fortsätter med racing, för han är den största föraren genom tiderna, säger han.

"Otrolig kamp"

Den nyadlade sjulfaldige världsmästaren – den mest meriterade i F1-sammanhang – deltog inte på prisgalan i Louvren i Paris.

– Det har varit en otrolig kamp med Lewis, en av de största förarna någonsin i formel 1. Jag tror att vi pressade varandra till bristningsgränsen, i bland över den. Jag tror till syvende och sist att vi verkligen respekterar varandra, säger Verstappen enligt flera medier.

Han säger att han kan förstå smärtan som Hamilton känner, även om han inte är ledsen för hans skull.

– Jag kan förstå att de första dagarna efter ett lopp som det där, så är du inte glad, men du borde också förstå att det här är racing. Jag tycker att han borde se tillbaka på vad han redan har åstadkommit.

Annons

För egen del räknar han med "några fler år" i F1, och säger till reportrar inför galan att han uppnått ett livsmål i och med världsmästartiteln.

– Jag längtar efter att komma tillbaka nästa år – och helt klart ska vi försöka igen, säger han.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons