Annons

Tecken på förbättring efter Hamlins hjärtstopp

NFL-spelaren Damar Hamlins kollapsade med hjärtstopp under en match med sitt Buffalo Bills.
På onsdagskvällen, svensk tid, meddelar laget att 24-åringens tillstånd fortfarande är kritiskt – men att det finns tecken på förbättring.
Amerikansk fotboll • Publicerad 4 januari 2023
Utanför sjukhuset University of Cincinatti Medical Center, där Damar Hamlin vårdas, har många visat sitt stöd för Buffalo Bills-stjärnan, som drabbades av hjärtstopp under en match mot Cincinatti Bengals.
Utanför sjukhuset University of Cincinatti Medical Center, där Damar Hamlin vårdas, har många visat sitt stöd för Buffalo Bills-stjärnan, som drabbades av hjärtstopp under en match mot Cincinatti Bengals.Foto: Darron Cummings/AP/TT
Ishockeyspelare i Buffalo Sabres bär t-shirts med nummer 3 – Damar Hamlins nummer.
Ishockeyspelare i Buffalo Sabres bär t-shirts med nummer 3 – Damar Hamlins nummer.Foto: Nick Wass/AP/TT

Damar Hamlin kollapsade under måndagskvällen efter att ha fått en hård smäll mot bröstet i samband med att han tacklade Cincinatti Bengals-spelaren Tee Higgins.

Hamlin fördes till sjukhus, där han på onsdagsmorgonen, svensk tid, fortsatt låg nedsövd.

Annons

Under onsdagskvällen kom Buffalo med en uppdatering om Hamlin:

"Damar är kvar på intensiven i kritiskt tillstånd med tecken på förbättring som noterades i går och under natten", skriver Buffalo på Twitter.

Återstartade hjärtat två gånger

Den direktsända matchen följdes av miljoner tv-tittare. Sjukvårdspersonal fick i gång Hamlins hjärta, samtidigt som chockade spelare från båda lagen grät och omringade vårdteamet.

Dorrian Glenn, släkting till Hamlin, berättade att läkarna återstartade 24-åringens hjärta två gånger, först på planen och sedan ytterligare en gång på sjukhuset.

– Jag vill tacka vårdpersonalen som fanns på plats för utan dem, hade han förmodligen inte varit här längre, säger Dorrian Glenn till CNN utanför sjukhuset, uppger AP.

Glenn meddelade då att det fanns vissa positiva signaler. Bland annat att läkarna sänkt mängden syrgas som Hamlin behöver.

– Han är fortfarande nedsövd. De vill bara se till så att han har bästa möjliga chans att återhämta sig. Om han är nedsövd tror de att hans kropp kan läka bättre än om han är vaken, säger Dorrian Glenn.

En insamling för välgörenhet, startad av Damar Hamlin 2020, har fått nytt liv på nätet. Den skapades för att årligen förse mindre bemedlade barn med julklappar, men har de senaste dagarna förvandlats till ett forum där idrottsfans världen över stöttar Buffalo Bills-stjärnans kamp för sitt liv.

Det ursprungliga insamlingsmålet, 2 500 dollar, har överträffats med råge; på onsdagsmorgonen hade nästan 6 miljoner dollar (drygt 60 miljoner kronor) kommit in.

Inga spelarintervjuer

Spelare och fans från hela NFL har slutit upp och skickat hälsningar till Hamlin. Utanför sjukhuset samlades supportrar till både Buffalo Bills och Cincinatti Bengals.

Annons

– Det spelar ingen roll om man håller på Bengals eller Bills, vi är här för att visa vårt stöd, sade 33-åriga Elena Weiler från Cincinatti till AP.

Andra idrotter i USA har också påverkats. I samband med hockeylaget Buffalo Sabres NHL-match mot Washington bar hemmaspelarna tröjor med texten "Love for 3" när de kom till arenan, en hälsning till Hamlin som bär just det numret.

Skjuts upp

Efter matchen fanns endast Sabres general manager Kevyn Adams tillgänglig för intervjuer.

– Jag vill bara säga att våra tankar finns hos Damar och hans familj, och hela Bills organisation. När sådant som hände i går kväll sker så blir idrotten sekundär, sade Adams till nhl.com efter Buffalos 5–4-seger.

– Det är ärligt talat svårt att prata om vår match. Det jag kan säga är att vi satte oss ner och pratade med laget i morse. Vårt omklädningsrum är fyllt av bra människor och det kändes inte rätt i morse. Det kändes inte som en vanlig matchdag, så vi satte oss ner och pratade om det.

NFL har meddelat att den avbrutna matchen mellan Buffalo Bills och Cincinnati Bengals inte kommer att spelas klart den här veckan. Man kan inte heller ge någon garanti för att den alls kommer att avslutas.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons