Annons

Handbollslandslaget till Vida Arena

Sverige är klart för VM i Qatar och Växjös handbollspublik är att gratulera. Smålandsposten kan avslöja att Sveriges landslag kommer att förlägga en av sina matcher i Vida Arena.
Sport • Publicerad 16 juni 2014

Ännu är det inte officiellt, men det handlar om att Sverige för första gången spelar en tävlingslandskamp i Växjö nästa säsong.

Inom de närmaste dagarna ska förbundet släppa vilka som blir Sveriges motståndare.

Annons

I januari 2013 möttes Sverige och Tyskland i en träningskamp i Vida Arena. Då kom hela 4 503 åskådare för att se svenskarna förlora med 20–25.

Publiksiffran var imponerande med tanke på att Växjös egen stjärna Jonas Källman i ett tidigt skede tackat nej. Samma nej hade dessutom nio av hjältarna från OS i London lämnat.

Förbundskaptenerna Ola Lindgren och Staffan Olsson samt den svenske lagkaptenen Tobias Karlsson, fostrad i grannlänets Karlskrona, talade i positiva ordalag om Vida som handbollsarena.

– Vi kan absolut tänka oss att komma tillbaka, förklarade de efter landskampen, där svenske målvakten Andreas Palicka gjorde massor av fina räddningar.

Svenska handbollförbundet var mycket nöjda med den lokala arrangören Småland/Blekinge Handbollförbund. Snart får de chansen igen.

När landslaget nästa gång kommer till Växjö återstår det att se om Jonas Källman finns med. Jonas har opererat foten och missat slutskedet av säsongen med sin ungerska klubb Pick Szeged.

Jonas och landslaget kan vara ett avslutat kapitel.

I det läget kan Philip Stenmalm vara nästa Växjö HF-fostrade att permanent slå sig in i blågult.

22-åringen har haft en sensationell utveckling sedan han lämnade Växjö HF för HK Drott i Halmstad. Philip har blivit svensk mästare, finns på gränsen till "stora landslaget", och är nu proffs i Spanien.

Landskampen mot Tyskland visade att det finns ett latent handbollsintresse i distriktet, trots att klubblagen här för en tynande tillvaro.

Annons

Småland har varken herrlag eller damlag i de två högsta divisionerna.

På damsidan är Hallbys damer i division 1 sydvästra och på herrsidan finns Anderstorp och Alstermo i division 1 sydöstra samt Hallby i division 1 norra.

Med tanke på framtiden kan landskamper på hemmaplan vara en stor inspirationskälla för ungdomarna inom småländsk handboll.

Sven Elofsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons