Annons

Hector kan säkra storslalomcupen på hemmaplan

Världscupen i Åre avgörs i helgen.
Då kan Sara Hector säkra segern i storslalomcupen.
Alpint • Publicerad 9 mars 2022
Sara Hector leder den totala världscupen i storslalom. I helgen körs den näst sista tävlingen, på hemmaplan i Åre. Arkivbild.
Sara Hector leder den totala världscupen i storslalom. I helgen körs den näst sista tävlingen, på hemmaplan i Åre. Arkivbild.Foto: Andreas Hillergren/TT

Med två tävlingar kvar av säsongen leder Sara Hector, 29, storslalomcupen. Svenskan har åkt in 522 poäng och leder före fransyskan Tessa Worley, 467 poäng, och amerikanskan Mikaela Shiffrin, 411 poäng.

Går resultaten Hectors väg kan hon få fira redan nu till helgen.

Annons

På hemmaplan. I Åre.

– Jag kommer bara försöka fokusera på att åka så bra skidor som möjligt, så får man se hur det går. Det är otroligt många starka åkare och allt kan verkligen hända. Det blir spännande framöver. Jag är väldigt stolt och nöjd med säsongen som varit, det får bli som det blir, men jag ska givetvis försöka göra mitt bästa, säger hon på en presskonferens på onsdagen, två dagar före tävling.

Publikfest att vänta

Att hon leder storslalomcupen förändrar inte hennes inställning.

– För mig handlar det mycket om att bara hålla mig lugn och fokusera på vad jag ska göra, oavsett vilken position jag är i. Det hjälper inte att tänka på var jag befinner mig poängmässigt, det spelar ingen roll, man ska ändå upp och göra sitt bästa, åka skidor så fort som möjligt.

På tisdagen var 2 600 biljetter sålda, dessutom får alla som köpt liftkort biljett till tävlingen.

Det vankas publikfest.

– Jag ser verkligen fram emot att få tävla hemma med all publik, det är så kul att publik får komma och att många vill komma och att biljetterna sålt bra. Jag tror att det kommer bli jättefina tävlingar här, säger Hector.

Tar ställning för Ukraina

Under tävlingarna i Åre kommer arrangören även skänka tio kronor per entré till FN:s flyktingorgan UNHCR, med anledning av kriget i Ukraina, och dessutom kommer arenan belysas med gul och blå färg, berättar Fredrik Broman, manager för världscupen i Åre, för TT.

– Det är självklart att vi måste ta ställning för en sådan sak. Hela världen tar ställning just nu och det måste vi också göra. Det är avskyvärt det som händer nu, säger han.

Fakta: Ställningen i storslalomscupen

1. Sara Hector, Sverige: 522 poäng.

2. Tessa Worley, Frankrike: 467 poäng.

3. Mikaela Shiffrin, USA: 411 poäng.

4. Petra Vlhova, Slovakien: 331 poäng.

5. Federica Brignone, Italien: 216 poäng.

Så fördelas poängen för topp fem i de alpina världscuptävlingarna:

1. 100 poäng.

2. 80 poäng.

3. 60 poäng.

4. 50 poäng.

5. 45 poäng.

Källa: Internationella skidförbundet.

Fakta: Ställningen i storslalomscupen

Fredag

15.00: Storslalom, åk 1.

18.00: Storslalom, åk 2.

Lördag

10.30: Slalom, åk 1.

13.45: Slalom, åk 2.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons