Annons

Hedins landslag skapar kontrovers inför VM

Grönland är bättre. USA är mer kommersiellt gångbart.
Beslutet att ge en VM-plats till svenske Robert Hedins handbollslandslag är kontroversiellt.
Handboll • Publicerad 4 november 2020
Robert Hedin är förbundskapten för USA:s handbollsherrar. Men landets VM-deltagande i januari är kontroversiellt. Arkivbild.
Robert Hedin är förbundskapten för USA:s handbollsherrar. Men landets VM-deltagande i januari är kontroversiellt. Arkivbild.Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB Scanpix/TT

Sättet som Hedin ska ta ut sin VM-trupp på säger något om den coronatid vi lever i, men kanske ännu mer om nivån på amerikansk handboll.

Enligt norska tidningen VG efterlyser nämligen USA:s handbollsförbund spelare med amerikanskt pass och ber den som är sugen på VM-spel att skicka in en 15 minuter lång video på sig själv, där man ska visa upp vad man går för när det gäller löpning, spänst, passningar, grepp, skott, anfall och försvar.

Annons

– Jag tror inte att bredden är så stor där borta. Det krävs flera års arbete för att utveckla handbollen i USA. Det är megaspännande om de kommer in i värmen, men de kan inte få en gratisplats varje gång, säger den tidigare norske landslagsspelaren Ole Erevik, numera expert på norska Viasat, till VG.

Tidigare landslagsstjärna

Att den tidigare svenske landslagsstjärnan Robert Hedin och hans USA alls ska vara med i VM i Egypten i januari beror på covid-19. Kvalet ställdes in på grund av pandemin, och internationella handbollsförbundet (IHF) valde att skänka platsen till USA.

Amerikanernas kommersiella potential, möjligheten att öka intresset för handboll i landet, liksom att laget blev sexa i de panamerikanska mästerskapen förra året, var några av argumenten.

"Förstår Grönlands frustration"

Grönland har säkert en del att invända. Landet var inte med i de panamerikanska mästerskapen, och anses allmänt som ett bättre lag än USA.

– Jag kan förstå Grönlands frustration över hur det har hanterats. Det är ett skrivbordsbeslut från IHF. Om man hade spelat om platsen hade Grönland troligen slagit USA, säger Ole Erevik.

– Det gör mig ledsen. Grönland har bevisat att de är bättre, resultaten talar för sig själva, säger Bent Nyegaard, expert på danska TV2 till kanalen.

USA spelade VM senast 2001. Då slutade man sist av alla lag, med målskillnaden 80–189. Den här gången ställs man i gruppspelet mot Norge, Österrike och Frankrike.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons