Annons

Hejar på hamockens hemland

Efter 26 år i Sverige vet Graciela Burian-Rojas, född i Paraguay, knappt vilket lag hon ska hålla på i kvällens VM-fight mellan hennes båda länder.
Sport • Publicerad 15 juni 2006

Graciela, mitt i flyttbestyr på Norr i Växjö, kan lägga till ett tredje "hemland", uppväxtårens Argentina.

- När Sverige mötte Trinidad och Tobago blev jag väldigt rörd under svenska nationalsången. Jag får samma känsla när jag hör Paraguays och Argentinas, säger Graciela.

Annons

- När Sverige spelar hejar jag på Sverige och jag tycker inte om den kritik landslaget fått senaste veckan. Jag tycker att vi ska stödja och stötta vårt land.

n n Men i ärlighetens namn; vilka håller du på när Sverige möter Paraguay?

- Ni får ursäkta, men jag ser gärna att Paraguay vinner. Det säger jag samtidigt som jag älskar Sverige och är tacksam mot allt landet gjort för mig.

Politisk flykting Graciela kom till Alvesta som politisk flykting genom FN:s och Amnestys hjälp. Under 25 år har kvinnan från Asuncion jobbat för Växjö kommun, först som dagmamma och nu som förskollärare i Högstorp.

Hon drar jämförelser mellan länderna Sverige och Paraguay.

- Sverige har varit ett fattigt land och jag beundrar alla som byggt upp landet till dagens välstånd. För Paraguay är det tvärtom. Landet var rikt på 1800-talet, var först i Sydamerika med att bygga järnvägar, stålfabriker med mera, men i dag styrs Paraguay av korruption och dålig administration.

Gracielas 84-åriga mamma i Buenos Aires har själv spelat fotboll och följer fortfarande vad som händer i VM. Även pappan spelade förr i tiden.

- Mamma kan jättemycket om fotboll, säger Graciela, som har Olimpia (från Asuncion) och Boca Juniors (från Buenos Aires) som favoritlag.

Kanske håller Graciela på Boca Juniors för att de har samma färger som svenska flaggan...

- I Sydamerika talar vi alltid om storheter som Pele, Garrincha, Maradona och Di Stefano, men i Paraguay är Erico Arsenio den störste.

Annons

Arsenio, född 1915 och död 1977, föddes i Paraguay och är den störste målskytten genom tiderna i Argentinas högsta liga. För Independiente gjorde han 130 mål under 1937-39.

Koppling Hemma i lägenheten är Graciela stolt över vikingaskeppet, skapat av Raul Abarta, som hon ser som en koppling mellan Sverige och Paraguay.

- Jag använder vikingaskeppet som hammock, vi uppfann hamocken i Paraguay, säger Graciela.

Efter en tids sjukdom ser kvinnan från Sydamerika positivt på framtiden.

- Jag är tacksam mot avdelning nio på Växjö lasarett. Jag saknar ord för att tala om hur fantastisk personalen varit.

Sven Elofsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons