Annons

Hemma hos klubbdoktorn

Köp en ny, köp en ny, köp en ny! Varför inte laga i?stället?
Kompositklubbor har i alla tider ansetts värdelösa så fort de gått sönder. Men sedan två år tillbaka går det faktiskt att få klubban lagad, bland annat av Kent Corell i Ljungby.
Sport • Publicerad 10 mars 2011
Det är mycket hemlighetsmakeri kring reparationerna, men det förberedande arbetet kan Kent Corell visa. Foto: Filip Sjöfors
Det är mycket hemlighetsmakeri kring reparationerna, men det förberedande arbetet kan Kent Corell visa. Foto: Filip SjöforsFoto: Filip Sjöfors

Reparationer av kompositklubbor har sitt ursprung i hockeynationen Kanada och har förekommit sedan mitten av 90-talet. För bara två år sedan introducerades metoden i Sverige, vilket är den största anledningen till att det fortfarande är relativt okänt och obeprövat i svenska hockey­klubbar.

Kent Corell bor i Ljungby och är återförsäljare av hockeyutrustning och klubbreparatör för Isac sport. Arbetet i företaget sköter han vid sidan om sitt dagsjobb och vissa delar tar upp en hel del tid.

Annons

– I år har jag fokuserat mest på att reparera klubbor, säger Kent Corell.

All lagning av kompositklubbor sker i hans egen källare och avbrutna klubbor får han skickat till sig nästan dagligen. Han visar upp flera olika typer av brott och lagningar, men hur själva reparationerna går till är hemligstämplad information.

– Det får jag inte säga. Det skulle vara som att lämna ut receptet till Coca Cola, säger han.

Även om arbetsmetoder och tillvägagångssätt inte får yppas så går det i grova ordalag till på följande sätt: De trasiga och uppslitna kolfibrerna i klubban tas bort och slipas ner. Sedan ersätter man dem och fogar samman klubban med nytt och fräscht kolfiber.

– Om brottet på klubban är mitt i flexen gör lagningen klubban styvare, men har klubban gått av i toppen eller nere vid bladet så märks det ingen skillnad efteråt. Det blir till och med mer hållbart än innan, säger Kent Corell.

Skulle det vara så att klubban ändå gått av ”mitt i flexen”, kan det i alla fall vara värt att skicka in den på lagning. Det är nämligen inga problem att foga samman två olika klubbor till en. Bladet på den egna klubban kapas bara av och sätts samman med ett helt skaft från en annan.

– Vill man skaffa en klubba är det bara att komma ner här och välja ut ett skaft och ett blad. Jag kanske till och med har ett blad med spelaren egen vinkel. Klubbdelar får jag ändå in från olika håll så det är bara lagningen som blir en kostnad, säger Kent Corell.

Alla lagningar kostar runt femhundralappen, ett pris som också gäller för alla olika modeller. Därför kan det göra reparationerna till ett prisvärt alternativ för både privatpersoner och större föreningar. Speciellt om klubborna har en tendens att gå sönder lite oftare.

Det finns spelare i både allsvenskan och division 1 som i olika utsträckning testat lagade klubbor. Om de har valt att använda klubborna under träning eller match kan Kent inte svara på, men det är i vilket fall något han förespråkar.

– Jag rekommenderar det till alla klubbar, oavsett nivå. Det finns så mycket förutfattade meningar kring reparationer av kompositklubbor, men de kan ju inte säga något förrän de har testat.

Oskar Tinggren
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons