Annons

Hemma igen efter drömtid i Tyskland

Det är nog många hästfanatiker som är avundsjuka på Lina Lövgren.
I nio månader har hon varit hos Rolf-Göran Bengtsson i Tyskland och tränat och ridit några av världens bästa hästar.
- Det är bästa stället man kan hamna på, konstaterar Lina.
Sport • Publicerad 10 juni 2006
Drömduon. Salvador och Lina Lövgren har upplevt något som alla hästfanatiker drömmer om. I nio månader har Lina tränat och ridit några av världens bästa hästar. Foto: Ingemar Kroon
Drömduon. Salvador och Lina Lövgren har upplevt något som alla hästfanatiker drömmer om. I nio månader har Lina tränat och ridit några av världens bästa hästar. Foto: Ingemar KroonFoto: 

När Rolf-Göran Bengtsson tittade på världsrankingen för ryttare, för knappt ett år sedan låg han på en placering runt tia, tolva. Sedan hände det saker. Till undsättning kom tösen från Klöxhult, Lina Lövgren. Och vips, cirka ett halvår senare hade Bengtsson klättrat till en fin tredjeplats.

- Nu ska vi kanske inte dra för stora växlar på det, skrattar Lina.

Annons

Så sant som det är sagt, men en liten inverkan har hon nog haft. I nio månader har hon varit en av Sveriges just nu bästa ryttares högra hand. Det är Lina som ridit, tränat och hållt Bengtssons hästar i form när han har varit iväg på tävling och dylikt.

- Sex dagar i veckan har jag fått rida fyra till åtta hästar per dag. Vi jobbade 10-14 timmar om dagen, så det har varit fullt upp, ibland nästan lite för mycket. Men det har varit jättekul, jag ångrar ingenting, kommenterar Lövgren.

Hennes egen häst, Salvador fick hon lämna på hemmaplan när hon for. Vid juletid blev längtan dock allt för stor och hon transporterade ner sin Salvador.

- Han anpassade sig jättebra här nere. Jag hann med att rida honom cirka en dag i veckan.

GP-seger Den Lina ska tacka och som gjorde hela resan möjlig från början, är hennes lärare på högskolan.

Mest tacksam ska nog emmelertid Rolf-Göran Bengtsson vara. Under tiden Lina varit på plats i stallet i Neumüster, södra Tyskland, har Bengt vunnit flera Grand Prix-tävlingar.

- Jag har fått åka med på två tävlingar, en i Tyskland och en i Danmark. Den i Århus vann vi, förtäljer 22-åringen.

Linas tyskakunskaper var lite halvknackiga till en början. Det var dock ingen tysk utav de cirka fem som arbetade i stallet så det blev mest engelska och givetvis en del svenska som användes. Under tiden i Tyskland har Lina skaffat flera nära vänner så nu är även tyskan på topp.

Lyckligt slut? Alla sagor, hur vackra de än är, har ett slut. Anledningen till att Lina Lövgren valde att åka hem till Sverige, och stallet i Bockatorp var en då stundande antagningsdag till den kvalificerade yrkesutbildning i Flyinge.

En hästutbildning, belägen utanför Lund, som Lina hoppas kunna komma in på till hösten.

Annons

- Jag tror jag är rätt given. Utbildningen är på ett år, därefter är målet att starta mitt egna tävlings- och utbildningsstall.

20 maj lämnade hon Bengtsson och hans hästar. Frågan är om han lyckas hålla sin fina placering på världsrankingen även utan Linas hjälp?

För hennes del har i alla fall en dröm gått i uppfyllelse. Går allt enligt planerna är en ny dröm kanske på väg att påbörjas för Lina Lövgen.

Tony Thorsell

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons