Annons

Hemmaseger i Gemla

Gemlaortens SK har arrangerat första omgången i ponnyernas hoppallsvenska division 2 zon 3 och det blev hemmaseger efter en spännande omhoppning. Tretton lag var anmälda och elva kom till start. I zon3 är samtliga lag från klubbar i Kronobergs län.
Sport • Publicerad 24 augusti 2010

Länge såg det ut som om inget lag skulle få ihop tre ryttare med noll fel. När tre av fyra ridit för Växjöortens FK (VFK) kom så den första lagnollan. Endast lag från Gemlaortens SK (GOSK) och Ljungby RK (LjRK) hade fortfarande chans att utmana i en omhoppning.

När ryttare nummer tre från GOSK och LjRK ridit hade lagen fyra respektive tolv fel. LjRK var ute ur leken, men Nina Fyrman (GOSK) hade avgörandet i sin hand när hon startade sist för sitt lag. En felfri runda innebar omhoppning mellan GOSK och VFK. Nina uppfyllde förväntningarna och det blev kamp om de två översta placeringarna.

Annons

I omhoppningen upprepades rysaren. Efter tre ryttare hade lagen fyra fel var. Nina Fyrman hade fördelen att rida sist. När Sanna Tieva dragit på sig fyra fel hade Nina åter avgörandet i sin hand.

En säker nolla blev Ninas strategi. Hon var dessutom tvungen att hålla ut väl i svängarna, eftersom hennes ponny tappat en sko i grundomgången. Ett tidsfel drog hon därför på sig, men det gjorde ju inget. Laget vann ändå.

Tävlingen hölls på arrangörens nya gräsbana i Usteryd. Trots flera veckors regn, avslutat med en rejäl omgång natten till söndagen, kunde tävlingen genomföras utan incidenter. För att undvika halt och tungt underlag jobbade funktionärerna hårt. Åtta kubikmeter grus och torv samt att banan vältades ofta löste problemet.

– Man tänkte inte så mycket på underlaget, sa Ellen Karström (VFK) och klubbkompisen Matilda Hedvall höll med. Det gällde bara att rida noggranna vägar.

VFK vann zonen förra året och ett lag även i år var självklart. Ellen och Matilda red förra året också men flera andra är nya. Åtta ryttare hade lagledaren att välja mellan den här gången och alla var överens om vilka som skulle rida för laget.

För vinnande GOSK lag 2 red Fanny Thörn, Amanda Sterling, Evelina Ilestedt och Nina Fyrman. Förutom Ellen och Matilda red Filippa Eklund och Sanna Tieva i växjölaget.

Med fyra fel i grundomgången tog Lammhults RK (LARK) hand om tredjeplatsen. I laget red Elinor Johansson, Kajsa Jonsson, Emma Alserin och Frida Hermansson. Därefter kom i tur och ordning Tingsryds RK (TiRK), Ljungby RK, Gemlaortens SK lag 1, Alvesta RK, Älmhult Linnébygdens RK, Braås PK (BPK), Växjö RK och Åseda RF.

Från de lokala och regionala dressyrtävlingarna i Braås har endast några resultat för ponny kommit in. Linnea Nilsson (LjRK) vann två klasser. I en av dem delade hon segern med Sofia Karlsson (TiRK). Sofia tog även en placering. Även Saga Bergholtz, Vartorps RS, och Magdalena Bogren (LjRK) tog segrar. Placerade sig gjorde Ebba Nyberg (LjRK) samt hemmaryttaren Viktoria Wicén.

På den lokala dressyrtävlingen för ponnyer i Osby placerade sig Malin Johansson (BPK).

I Åsbo och Långasjö har det blivit placeringar på hopptävlingar för häst. Elina Bildh (TiRK) tog en placering i Åsbo, medan Anna Kanstrup och Elinor Pyrell (VFK) red ihop en respektive två i Långasjö.

Annons

En vecka efter olyckan i Tingsryd tävlade Annie Hultquist igen. På de nationella hopptävlingarna i Västervik red hon in på en fjärdeplats i en 1,40-klass. En av hennes hoppelever i Åseda RF har rapporterat att Annie emellertid kände av det onda knäet. I en 1,30-klass tog Charlotte Fransson (LjRK) en placering.

Marianne Wallin

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons