Annons

Henningssons härliga dubbel

Alexander Henningssons dubbla träffar fixade tre friska poäng åt Öster i måndagens sjöblöta Smålandsderbyt på Myresjöhus Arena.
– Oerhört skönt att få göra två mål, speciellt när det leder till seger, säger tvåmålsskytten Henningsson efter 2–1-triumfen mot Husqvarna FF.
Sport • Publicerad 26 augusti 2014
Alexander Henningsson blev stor matchhjälte när han gjorde Östers båda mål i segermatchen mot Husqvarna
Alexander Henningsson blev stor matchhjälte när han gjorde Östers båda mål i segermatchen mot HusqvarnaFoto: Urban Nilsson

Redan efter tre minuters spel slog Alexander Henningsson till när han nådde bollen i straffområdet, vände runt och klippte in den lågt bakom Husqvarnamålvakten Zoran Akovic.

Förarbetet till målet kom via Denis Velic och Alhaji Gero som jobbade fast bollen i straffområdet.

Annons

Gräsmattan på Myresjöhus Arena var sjöblött efter måndagens regnande och ju längre matchen led ju mer tilltog också regnet i styrka. Men det tycktes inte bekomma Österspelarna som bjöd på flera läckra kombinationer.

– Planen var strålande i första halvlek. Riktigt bra. Men i andra såg man att den tagit stryk och bollen stannade ofta upp i vattenpölarna, säger vänsterbreddaren Henningsson som efter 28 minuters spel höll sig påpassligt framme i straffområdet och petade in 2–0. Åter efter fint förarbete av de centrala pjäserna Velic och Gero.

– Det var jädrigt skönt att vi fick första målet tidigt och det andra målet var lite tjuvaktigt. Jag trodde Gero skulle ramla och få straff, men det gjorde han inte och jag kunde sträcka mig fram och peta in bollen.

I inledningen av andra halvlek kunde Henningsson blivit tremålsskytt och definitivt punkterat matchen när han bröt in från vänster och avlossade ett lurigt skott med vänsterfoten mot det närmsta krysset, men Husqvarnamålvakten hann ditt i tid.

Även Josef Elvby hade kanonläge att göra sitt första mål i Östertröjan när han bröt in centralt och sköt strax utanför. Kanske borde han tittat upp och passat Henningsson som kom i bra läge på vänsterkanten.

Alexander Henningssons två mål räckte dock till seger och tre viktiga poäng inför fortsättningen av serien. Men det blev onödigt spännande på slutet när Husqvarna tryckte på och jagade reducering.

Till gårdagens match skiftade Öster målvakt och Oscar Berglund fick förtroendet mellan stolparna. Ett förtroende han infriade under de 90 minuter han höll tätt.

När gästernas Dragan Kapcevic nådde högst på en frispark och reducerade till 2–1 var Berglund mer eller mindre chanslös.

– Det var ett otroligt tufft beslut att byta målvakt. Alexander Nadj har gjort det bra, men vi har släppt in lite mycket mål på slutet och sedan gjorde Oscar (Berglund) en bra match i cupen mot BW90 och jag kände att det var bra läge att byta, säger Östertränaren Roberth Björknesjö.

De avslutande tre tilläggsminuterna blev en rysare, såväl för de 2669 åskådarna och för Österspelarna själva. Öster lyckades dock stå emot och lättnadens suckar var enkelt att förstå när domaren blåste av matchen.

Annons

– Skönt att vi kunde hålla ut och ta tre poäng. Jag tycker vi gör en strålande insats som lag, framförallt i första halvlek där vi lägger grunden. Sen blev det lite nervöst på slutet där vi vet med oss att vi har tappat tidigare. Men nu har det släppt och vi är starka som grupp och har en riktigt bra sammanhållning i laget oavsett om det finns folk som säger annorlunda, förklarar Alexander Henningsson som med sina två mål i går fördubblade sin målskörd och är uppe på delad tredje plats i den interna skytteligan med fyra gjorda mål.

De tre segerpoängen innebär att Öster klättrar upp till elfte plats i tabellen när det återstår nio omgångar att spela. Närmast väntar tabelltvåan Ljungskile på bortaplan på söndag. Ett lag som Öster hemmabesegrade med 2–0 i våras. Då stod Alexander Nadj i mål och frågan är om han återkommer i målet eller om Oscar Berglund får fortsatt förtroende?

– Det har jag inte funderat på än, svarar Roberth Björknesjö.

Kristian Ferm
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons