Annons

Hirano tog guldet – domarna sågades

Efter två silver har japanske snowboardåkaren Ayumu Hirano äntligen sitt OS-guld i halfpipe.
Han klarade det svåraste tricket i OS-sammanhang två gånger – vilket krävdes efter en omdiskuterad domarbedömning.
Snowboard • Publicerad 11 februari 2022
Japanske Ayumu Hirano tog OS-guld i halfpipe på.
Japanske Ayumu Hirano tog OS-guld i halfpipe på.Foto: Gregory Bull/AP/TT

Halfpipefinalen blev en rysare – som kunde ha slutat stökigt med tanke på kontroverserna kring bedömningen i det andra försöket.

Hirano, som kraschade i första försöket, lyckades då göra det avancerade tricket en "triple cork", en sned trippelvolt, vilket aldrig tidigare gjorts i ett OS.

Annons

Men när domarna meddelade poängen var Hirano tvåa efter rivalen Scotty James från Australien, vilket väckte starka reaktioner.

– Jag vet när jag har sett det bästa åket som någonsin genomförts i en halfpipe. Det är en parodi, om jag ska vara ärlig. Jag är rasande, sade NBC:s snowboardsanalytiker Todd Richards i tv-sändningen.

"Det är den troligtvis sämsta domarbedömning jag någonsin sett", skriver amerikanska snowboardåkaren Arielle Gold, som tog OS-brons 2018, på Twitter.

Åkaren själv var också förbluffad.

– Jag förstod det inte, jag var riktigt arg, säger Hirano om bedömningen.

– Men jag drog nytta av ilskan i det tredje åket. Den hjälpte mig koncentrera mig ännu mer än vanligt.

I det tredje åket upprepade Hirano bedriften – om möjligt mer felfritt än första gången. Då blev bedömningen en poäng som gav OS-guld, japanens första efter två silver 2014 och 2018.

– Domarna hade tur, i och med att Ayumu klarade av det. Herregud, jag vill inte tänka på vad som kunde ha hänt, säger snowboardprofilen Donna Burton Carpenter.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons