Annons

Historisk hemmamatch

Åby/Tjuredas bandyhistoria är fylld av herrar och herrmatcher.
Men i lördags kom dambandyn äntligen till byn på allvar.
– Kul att visa att tjejer också kan spela bandy och att det inte bara är en killsport, säger tvåmålsskytten Erika Gabrielsson efter 3–4-förlusten mot Sunvära i division 1.
Sport • Publicerad 20 december 2010
Team Småland, med nio representanter från Åby/Tjureda, spelade i lördags sin första match på Åbybanan.
Team Småland, med nio representanter från Åby/Tjureda, spelade i lördags sin första match på Åbybanan.Foto: Urban Nilsson

Laget som Erika Gabrielsson och de andra spelar för heter Team Småland. Som namnet antyder är det en sammanslagning av klubbar som har damverksamheter, men inte i tillräcklig omfattning för att kunna ställa ett lag på isen.

Team Småland består därför av tjejer från Åby/Tjureda, Skirö, Vaggeryd och Jönköping. Åby representeras av hela nio tjejer: Frida Gabrielsson, Elin Andersson, Erika Gabrielsson, Ida Persson, Moa Nilsson, Emelie Bodin, Cecilia Olsson, Mikaela Dahl och Elin Pramler.

Annons

Efter tre segrar (Ale/Surte Kareby, Uppsala och Mölndal) och en förlust (Västerås) tog Team Småland emot serieledande Sunvära. Aldrig tidigare har en dammatch så högt upp i seriesystemet spelats på Åbybanan.

– Tidigare hade Åby/Tjureda ett lag i division 2, men det var mer ett tjejlag än ett damlag. Sedan flyttade en del och andra tappade intresset. De flesta av de som valde att spela vidare är i dag med i Team Småland, berättar målvakten Elin Andersson.

Idén om ett samarbete föddes i somras och under oktober hade man en första träff. Där beslutades att man skulle ställa upp i division 1-serien.

– Hur skulle detta bli? Kommer det hålla? Kommer det att finnas tillräckligt med spelare? Detta var frågor vi gick runt och funderade på. Men tränarna har gjort ett fantastiskt jobb och hittills har det bara rullat på, säger Elin Andersson.

Trots att Team Småland inte tränar tillsammans – och därmed har en klar taktisk nackdel gentemot de andra lagen i serien – var det på vippen att man luggade Sunvära på poäng i lördags.

En sämre förstahalvlek, som slutade 1–3, följdes av en charmant andrahalva av matchen där Team Småland gjorde både 2–3 och 3–3. Först i den 88:e matchminuten lyckades Sunvära återta ledningen.

Erika Gabrielsson gjorde två av Smålands mål medan Stephanie Storme gjorde det tredje.

– Jag är mittfältare men brukar göra mycket mål. Ett av mina mål kom på ett friläge och ett annat på skott, berättar Erika Gabrielsson.

Erika är 15 år och ingår även i det svenska F16-landslaget. Kusinen Frida Gabrielsson är den mest rutinerade Åbyprodukten efter sina säsonger i elitserien med IFK Nässjö och AIK Stockholm. Nämnas kan att även Ida Persson och Moa Nilsson ingår i 15-årslandslaget.

Trots att tjejerna i Team Småland tränar åtskilda klubbvis råder det knappast brist på träningsmöjligheter, åtminstone inte för Åbytjejerna. Sju av dem dubblerar genom att också träna och spela i Åby/Tjuredas P15-lag.

Daniel Enestubbe
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons