Annons

Hjärnornas kamp - del tre

Baden-Baden (TT:s utsände) Ställningen i mästerskapsmatcher: Sven-Göran Eriksson-Luiz Felipe Scolari 0-2.
Svennis har nu ledsnat på snacket om hjärnornas kamp:
- När spelarna går ut på planen på lördag är jag 100 procent säker på att de inte bryr sig ett dugg om vem som coachar motståndarlaget, sade Englands svenske förbundskapten inför lördagens kvartsfinal mot Portugal.
Sport • Publicerad 29 juni 2006
Sven-Göran Eriksson, förbundskapten för det engelska fotbollslandslaget.
Sven-Göran Eriksson, förbundskapten för det engelska fotbollslandslaget.Foto: 
Luiz Felipe Scolari, förbundskapten för Portugals fotbollslandslag.
Luiz Felipe Scolari, förbundskapten för Portugals fotbollslandslag.Foto: 

Ständigt kvartsfinaler mot denne Scolari för Svennis:

Först skickade Scolari hem England från VM 2002, när han ledde Brasilien till guldet.Sedan försvann Svennis lag på straffar från EM 2004, då Scolari förde Portugal till final.

Annons

När shejk-skandalen gjorde att Svennis dagar som förbundskapten var räknade var det också Scolari som först fick jobberbjudandet av det engelska fotbollsförbundet, men brasilianaren tackade nej.

Efter att han skickat hem England från två mästerskap har den brittiska pressen bestämt sig - Big Phil är en bättre fotbollstränare än Eriksson.

Och brasilianarens facit är fantastiskt. Han tog Portugal till VM utan att förlora en match och medräknat segrarna 2002 står Scolari nu på elva raka VM-segrar:

- Det finns många bra managers i världen, jag vet inte om han är den bäste. Det är han kanske, sade Svennis när han fick den oundvikliga frågan om Scolari på onsdagens presskonferens.

Olika stil Den analyserande svenske ismannen och den passionerade brasilianske Gene Hackman-kopian är varandras motsatser på tränarbänken.

För det första sitter Svennis där han sitter, Scolari rör sig nästan lika mycket efter linjen som den assisterande domaren. Han viftar med armarna, eldar på och skriker order till sina spelare.

- Man kan ge instruktioner under 90 minuter, men man har också ett gyllene tillfälle i halvtid, sade Svennis när han fick frågan om hur han tänker leda sitt lag på lördag.

Det var tydligt att Svennis inte ville uppehålla sig vid att tala om Scolari, Portugal och forna förluster.

- Vi förlorade den matchen i Portugal för två år sedan på straffar - den här gången har vi har ett mycket bättre lag. Jag tror vi kommer att spela bättre och jag tror att vi kommer att stanna kvar i Tyskland länge till.

- Jag tänker inte på min egen karriär, men innan jag avslutar det här jobbet skulle jag vilja ta mig längre än till kvartsfinal.

Annons

Var är de nu? Tvivlarna tror dock inte att Svennis kan få fram den rätta glöden hos sina spelare, den glöd som Scolari utstrålar vid sidlinjen. Men svensken tar lätt på kritiken att England inte spelat sin bästa fotboll:

- Fotboll är ett konstigt spel. Jag tycker att lag som Elfenbenskusten, Ghana, Holland och Spanien har spelat fantastiskt fin fotboll, men var är de nu? Jo, allihopa är redan hemma igen. Visst är det viktigt att försöka spela bra, men det viktigaste är att vinna matcher.

- Vi kan göra saker bättre på alla plan, det vet vi tränare och det vet spelarna. Men världen har inte sett det bästa av det här laget ännu, och förhoppningsvis så får ni se det på lördag. Brasilien och Argentina är väl favoriterna till guldet, och Tyskland blir starkare och starkare för varje match. Men jag hoppas att folk säger att det är England som ser bäst ut på söndag morgon.

Då lär Svennis också slippa snacket om Scolari.

Lars Markusson

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons