Annons

Hjulmand: "En chans vi aldrig får igen"

Danmark jagar sitt första EM-guld sedan sommaren 1992.
Vägen dit ser gynnsam ut för de rödvita.
Fotboll • Publicerad 2 juli 2021
Danmark möter Tjeckien i kvarsfinal i fotbolls-EM.
Danmark möter Tjeckien i kvarsfinal i fotbolls-EM.Foto: Dean Mouhtaropoulos AP/TT

Efter hjärtstoppet på Christian Eriksen och de inledande förlusterna mot Finland (0–1) och Belgien (1–2) var Danmark skakat och på väg ut ur fotbolls-EM.

Men påhejade av en högljudd hemmapublik på Parken besegrade de Ryssland med 4–1 och tog sig till åttondelsfinal i Amsterdam där Wales städades av med 4–0.

Annons

Det är 29 år sedan Danmark senast fick lyfta EM-bucklan, men möjligheterna för att få göra igen ser goda ut.

Ungdomarna fyllde tomrummet

I kvartsfinalen på lördag möter man Tjeckien, som slog ut Nederländerna, och vinner man den väntar vinnaren mellan Ukraina och England i semifinal.

– Det kan vara en chans vi aldrig får igen. Det är många års arbete för många människor och vi vill göra det bästa av det, säger förbundskapten Kasper Hjulmand inför matchen, enligt AFP.

Med fixstjärnan Christian Eriksen utanför laget har andra spelare fått fylla tomrummet – och det har de inte haft några problem med.

Yussuf Poulsen gjorde två mål i gruppspelet och ersattes i åttondelsfinalen av stjärnskottet Kasper Dolberg som dundrade in två mål i 4–0-segern. Även kantspringaren Joakim Mæhle har imponerat med två mål.

Men frågan är om inte Mikkel Damsgaard är det största utropstecknet så här långt. 20-åringen hade tre A-landskamper på meritlistan inför mästerskapet, men har under EM blivit en av förgrundsfigurerna i det danska laget.

Han låg bakom det mesta framåt när Danmark pressade belgarna och var även framträdande i åttondelsfinalen mot Wales.

– Matchen mot Wales var den största i min karriär. Och nästa match kommer vara ännu större så det blir bara galnare för mig hela tiden, säger han inför matchen mot Tjeckien, enligt AFP.

Det är första gången sedan 2004 som Danmark spelar EM-kvartsfinal – och den gången blev det respass mot just Tjeckien (0–3).

Schick jagar guldskon

En som minns förlusten väl är danska mittbacken Mathias Jørgensen, då 14 år gammal.

Annons

– Jag hade en riktig dålig upplevelse när jag tittade på den på Rådhuspladsen i Köpenhamn. Då trodde vi att vi enkelt skulle ta oss förbi dem. Och det slutade hemskt, i som jag kommer ihåg det, en regnig dag i Köpenhamn, säger han till Europeiska fotbollsförbundet (Uefas) hemsida.

Det lär inte bli en enkel match den här gången heller. Tjeckiens stekheta anfallare Patrik Schick har vräkt in fyra mål så här långt i turneringen, varav det ena ett drömmål från halva planen.

Nu är Schick på jakt efter guldskon, som går till EM-slutspelets meste målskytt, och för att ta den måste han först passera utslagne Cristiano Ronaldo som har fem mål i turneringen.

– Självklart vill vi att "Pata" ska vinna guldskon. Vi ska göra vårt bästa för att hjälpa honom, säger lagkamrater Petr Sevcik.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons