Annons

Hockeyfeber i Växjö inför kvalserien

Hockeyfebern stiger i Växjö. Mejlen strömmar in, telefonerna ringer och besökarna kommer till kansliet för att lägga beslag på biljetter till matcherna i kvalserien.
– Det är oerhört mycket nu, säger vd Lars Håkansson.
Sport • Publicerad 12 mars 2011

På måndag inleds kvalserien till elitserien i hockey. Växjö Lakers inleder hemma mot det lag som tar sig dit via förkvalsserien. I nuläget ser det ut som att Mora står för motståndet. I veckan släpptes biljetterna till de fem hemmamatcherna i Växjö ishall. Intresset är på topp.

– Mejl, telefon och besök på kansliet slår nya rekord. Jag var inte anställd förra året, men jag har gått lite grann och det är ett jädra drag, säger Lars Håkansson.

Annons

I fjolårets kvalserie snittade Växjö Lakers 2790 åskådare. Premiären mot AIK och matcherna mot Rögle och Leksand drog cirka 3 000 personer. Mot Almtuna och Södertälje följde 2 500 personer matchen från läktaren. Den första säsongen med kvalserien, 2009, hade Växjö Lakers ett snitt på 2639 åskådare.

– Vi hoppas naturligtvis att vi ökar. Sen vet vi att det är lite avhängigt hur det går. Är man avhängd efter et par omgångar är det klart att intresset minskar.

Att se Växjö Lakers fem hemmamatcher kostar 1?250 kronor om du vill ha en sittplats. Vill du hellre stå betalar du 750 kronor totalt. Ungefär samma priser har Örebro hockey. Det tredje allsvenska laget, Rögle, är lite billigare. Publiken i Örnsköldsvik och Södertälje behöver inte betala lika mycket. De har en säsong med elitseriehockey bakom sig och för att behålla intresset i sitt negativa kval har klubbarna betydligt lägre priser. Modo har till exempel dumpat priserna med upp till en hundralapp.

– Vi vill försöka gå plus när vi spelar i kvalserien. Vi har tagit 150–200 kronor under säsongen och nu tycker vi att kvalspelet är mot de bästa och två elitserielag. Då finns det utrymme att höja en 50-lapp. Hittills känns det som att vår publik tycker det är okej också.

Vad betyder en kvalserie ekonomiskt?

– Mindre än man skulle kunna tro faktiskt. Det är inte bara att man har hemmamatcher som genererar pengar. Det är ganska dyra resor till bortamatcherna också.

Bland annat undersöker Växjö Lakers och man kan flyga till bortamatchen mot Modo i Örnsköldsvik den 23 mars.

– Går det att lösa så tror jag att det skulle göra skillnad sportsligt, säger Lars Håkansson.

Daniel Rydström
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons