Annons

Holm ska göra Sverige till en stormakt igen

Han var under tre år delaktig i danskan Caroline Wozniackis utveckling mot världstoppen. Nu är Henrik Holm återbördad i svensk tennis som ansvarig för de främsta ungdomarna 15 år och uppåt.
Sport • Publicerad 13 augusti 2010
Henrik Holm, här med 14-årige sonen Axel, har en nyckelroll i svenska tennisförbundet.
Henrik Holm, här med 14-årige sonen Axel, har en nyckelroll i svenska tennisförbundet.Foto: Filip Sjöfors

Henrik Holm var tidigare anställd av danska tennisförbundet och bland hans adepter fanns en ung Caroline Wozniacki, i dag världstrea och stor idol i hemlandet.

– Jo, jag var tvungen att sköta mitt jobb och då blev det en och annan timme med Caroline. Jag reste också med henne 2008 till Australian Open och Indian Wells, säger Henrik.

Annons

Varför blev hon så bra?

– Caroline hade en jädrigt bra vinnarskalle under alla år, hon hade uppbackning hemifrån, och bra hjälp från förbundet. Caroline tränade nästan alltid mot killarna, svarar hennes gamle tränare.

Numera har Danmark endast Wozniacki i världstoppen. I övrigt är det tunt. Situationen påminner om Sveriges på herrsidan där allt står och faller med Robin Söderling.

– Säkert kan det dyka upp någon ”ny Wozniacki” i Sverige. Jag arbetar med våra landslag och jag följer spelarna på tävlingarna.

Välj några som sticker ut?

– Rebecka Petersson ser stark ut och Filip Bergevi har imponerat på mig i år. De kan lyckas.

Henrik Holm var som proffs nummer 17 på världslistan och slog Boris Becker i Tokyo i sitt livs match.

– När jag spelade bra stämde allt och jag hade hjälp av att vi var en hel generation med bra svenska spelare. Vi inspirerade varandra.

Henrik kommer från en genuin tennisfamilj. Pappa Christer har 72 guld från veteran-SM (vem slår det...) och 14-årige sonen Axel från Båstad-Malen TS spelar förstås junior-SM i Strandbjörket.

Sven Elofsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons